Ο Tζο Μπάιντεν δεν ξέφυγε από τη µοίρα που ακολουθεί σχεδόν όλους τους εν ενεργεία προέδρους των ΗΠΑ που βρέθηκαν στο στόχαστρο έρευνας από οµοσπονδιακό ειδικό σύµβουλο ή εισαγγελέα. Ο Μπαράκ Οµπάµα ήταν ο µοναδικός ένοικος του Λευκού Οίκου στην πρόσφατη Ιστορία που δεν έγινε αντικείµενο έρευνας για τα πεπραγµένα του. Το «Garage-gate» του Μπάιντεν, όπως αποκάλεσαν το σκάνδαλο µε τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στα γραφεία του και στο… γκαράζ του, εξελίσσεται σε µεγάλη πολιτική κρίση, που απειλεί να διχάσει τους ∆ηµοκρατικούς και να υπονοµεύσει ακόµα και τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Μια σειρά από απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν, µεταξύ άλλων, σε µια «δεξαµενή σκέψης» όπου εργαζόταν ο Μπάιντεν µετά την αποχώρησή του από την αντιπροεδρία, το 2017, και σε ένα γκαράζ στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, σε συνολικά τέσσερις περιστάσεις. Τα αρχεία βρέθηκαν στις 2 Νοεµβρίου, ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, δηµοσιοποίησε την είδηση την περασµένη ∆ευτέρα, 9 Ιανουαρίου. Τα έγγραφα, τα οποία φέρεται να περιλαµβάνουν πληροφορίες που αφορούν το Ιράν, την Ουκρανία και το Ηνωµένο Βασίλειο, έχουν πλέον παραδοθεί στα Εθνικά Αρχεία και διεξάγεται σχετική έρευνα.

biden

Σηµαντικό ή όχι παράπτωµα, η έρευνα θα το κρίνει, ωστόσο το εύρηµα έδωσε στο κατακερµατισµένο Ρεπουµπλικανικό Κόµµα την ευκαιρία να ορθοποδήσει και στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραµπ, που αντιµετωπίζει ανάλογη έρευνα και έχει βάλει πλώρη για νέα θητεία στον Λευκό Οίκο, ένα απροσδόκητο «δώρο». Τα έγγραφα βρέθηκαν, άλλωστε, στην κατοχή του Μπάιντεν τρεις µήνες µετά την έφοδο του FBI στο σπίτι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραµπ στη Φλόριντα και την κατάσχεση περισσότερων από 100 απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων και επιπλέον αρχείων που οι οµοσπονδιακοί εισαγγελείς λένε ότι ανήκουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Τραµπ βρίσκεται στο επίκεντρο µιας ποινικής έρευνας από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης για την αφαίρεση των αρχείων από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, σε µια υπόθεση που «θυµίζει», αλλά σε καµία περίπτωση δεν είναι ίδια µε εκείνη του Μπάιντεν.

Το νέο «πολιτικό δράµα» εκτυλίσσεται αφότου οι Ρεπουµπλικάνοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόθυµοι να στοχοποιήσουν την οµοσπονδιακή κυβέρνηση µε κατηγορίες για διώξεις µε πολιτικά κίνητρα. Την περασµένη Παρασκευή, ο Τζιµ Τζόρνταν, πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τον χειρισµό απόρρητων εγγράφων από τον Μπάιντεν, ιδίως για όσα γνώριζε το υπουργείο ∆ικαιοσύνης για το θέµα.

biden_2

Σε ανοδική τροχιά

Το «Garage-gate» ήρθε σε µια σχετικά καλή στιγµή για τον Μπάιντεν. Τα ποσοστά αποδοχής του αυξάνονταν, οι ∆ηµοκρατικοί είχαν καταφέρει να συγκρατήσουν το λεγόµενο «κόκκινο κύµα» στις ενδιάµεσες εκλογές, ο πληθωρισµός είχε αρχίσει να επιβραδύνεται και οι Ρεπουµπλικανοί είχαν µόλις υποστεί µια χαοτική εκλογή, µε τον Κέβιν Μακάρθι να εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής έπειτα από 4 ηµέρες και 15 ψηφοφορίες, σε ένα πρωτοφανές σενάριο στις ΗΠΑ τα τελευταία 160 χρόνια. Το σκάνδαλο έριξε επίσης µια σανίδα σωτηρίας στον Τραµπ, που έκανε µάλλον άσχηµη εκκίνηση στην προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος εξακολουθεί να αντιµετωπίζει δεκάδες έρευνες για τις επιχειρηµατικές του υποθέσεις και τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Τα σκάνδαλα µε τα διαβαθµισµένα έγγραφα και των δύο προέδρων επιδεινώνουν το κλίµα πόλωσης και εθνικού διχασµού και δίνουν τροφή σε θεωρίες συνωµοσίας, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις κάλπες για τον Λευκό Οίκο.

Σειρά ερευνών

Μια οµάδα επιτροπών στο Κογκρέσο που ελέγχονται από τους Ρεπουµπλικανούς έχει ήδη ξεκινήσει σειρά ερευνών, επιπλέον της ανεξάρτητης ειδικής έρευνας που διέταξε ο γενικός εισαγγελέας του Μπάιντεν, Mέρικ Γκάρλαντ. Θέλουν να µάθουν εάν κινδύνευσε η εθνική ασφάλεια, αν ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, ένας µακροχρόνιος στόχος των Ρεπουµπλικανών, είχε πρόσβαση στα αρχεία και γιατί ο Λευκός Οίκος δεν παραδέχθηκε την ύπαρξή τους, µέχρι που αναγκάστηκε να το κάνει ύστερα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του δικτύου CBS.

Στα αρχεία που εντοπίστηκαν υπήρχαν πληροφορίες για το Ιράν, την Ουκρανία και το Ηνωµένο Βασίλειο


Η συντηρητική διαδικτυακή εφηµερίδα «Hill» καλλιεργεί ακόµα ένα, πιο «τραβηγµένο» σενάριο, που κερδίζει έδαφος σε µερίδα αναλυτών. Αφήνει να εννοηθεί ότι το «Garage-gate» θα µπορούσε να έχει διαρρεύσει στα Μέσα από έναν ∆ηµοκρατικό, εύλογα ανήσυχο για το ότι η προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν το 2024 θα ήταν καταστροφική για το κόµµα, τη χώρα και την οικονοµία. Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι, ανάµεσά τους και οι περισσότεροι ∆ηµοκρατικοί, δεν θέλουν να είναι υποψήφιος για επανεκλογή ο Μπάιντεν. «Ας πούµε απλώς ότι ανησυχούν για την ηλικία του -είναι 80 ετών- και τις ικανότητές του», γράφει η «Ηill».

Ολο αυτό το κλίµα, δύο χρόνια µετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, προκαλεί ακόµα µεγαλύτερο έλλειµµα εµπιστοσύνης στους θεσµούς και στους πολιτικούς εν γένει, την ώρα που η Αµερική αντιµετωπίζει πραγµατικά προβλήµατα. Σε ένα δικοµµατικό σύστηµα, µάλιστα, είναι απλώς αδύνατο να επιτευχθεί αλλαγή, όταν το ένα κόµµα (οι ∆ηµοκρατικοί) φαίνεται ανοργάνωτο, ενώ το άλλο (οι Ρεπουµπλικανοί) είναι σε οµηρία από ένα κίνηµα δικής του κατασκευής. Οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί του GOP, που δυσκόλεψαν την εκλογή Μακάρθι, επιθυµούσαν και έλαβαν ανταλλάγµατα, ενώ αλλάζουν την ίδια τη φυσιογνωµία του κόµµατος. Οι συντηρητικοί αρθρογράφοι πάνε ακόµα πιο µακριά. «Η διαρροή των προβληµάτων του Μπάιντεν στον Τύπο µπορεί να προκαλέσει αρκετή οργή µεταξύ των ∆ηµοκρατικών και του κοινού, ώστε να πειστεί ο Μπάιντεν να παραιτηθεί», αναφέρει ο Μέριλ Μάθιους, υπότροφος στο Ινστιτούτο Πολιτικής Καινοτοµίας στο Ντάλας του Τέξας.