«Βόμβα» έριξε ο Πολωνός ευρωβουλευτής, Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε δημοσίως πως το Qatar-gate προέκυψε από σπόντα, καθώς τόνισε πως η Εύα Καϊλή παρακολουθούνταν εν μέσω υποψιών για επαφές με τη Ρωσία και εξ απορρήτων πρόσωπα του Βλαντιμίρ Πούτιν!

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράμμισε πως το πραγματικό σκάνδαλο δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα. Ισχυρίστηκε σε πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό πως «δεν είναι μόνο μερικά μήλα τα οποία είναι σάπια, αλλά υπάρχουν ολόκληρες ρίζες οι οποίες είναι δηλητηριασμένες. Το νήμα που οδηγεί στη Ρωσία είναι επιμελώς κρυμμένο κάτω από το χαλί».

Ο Σάριους-Βόλσκι συνέχισε τη γλαφυρή περιγραφή της κατάστασης δηλώνοντας πως «έχει δοθεί η εντύπωση πως έχουμε να κάνουμε με μερικούς διεφθαρμένους πολιτικούς που πήραν κάποια χρήματα. Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο». Το μέλος των συντηρητικών εκτιμά πως πολλά κορυφαία πρόσωπα της ευρωπαϊκής ελίτ ανήκουν στο «μισθολόγιο» του Πούτιν, ενώ επισήμανε πως «επιτρέψτε μου να σας θυμίσω πως η κ. Καϊλή ήταν υπό παρακολούθηση από δύο χώρες-μέλη της ΕΕ λόγω πιθανής σχέσης της με τη Ρωσία». Όταν κλήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Σάριους-Βόλσκι σημείωσε πως δεν γνωρίζει περισσότερα.

Παράλληλα όμως, σύμφωνα με εκπομπή του ΑΝΤ1, η οποία επικαλείται συνέντευξη Τύπου Πολωνών ευρωβουλευτών, η Εύα Καϊλή πήρε ως «μίζα» 7 εκατομμύρια ευρώ από ρωσικό μυστικό κονδύλι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εν λόγω εκπομπής, οι Πολωνοί ευρωβουλευτές ισχυρίστηκαν πως η Ρωσία διέθεσε 200 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εξυπηρετήσει προπαγανδιστικούς σκοπούς. Από αυτά, τα 60 εκατομμύρια διοχετεύτηκαν στην Ευρώπη, τα οποία φέρεται πως χειρίστηκε η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Είναι ψευδή»

Όπως κατέγραψε στις 26/1 η «ΟΝ ΤΙΜΕ», ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είχε αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν στις φήμες που ήθελαν την εντολέα του να εμπλέκεται σε σκάνδαλο έμμισθης σχέσης με τη Ρωσία. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Πολωνού ευρωβουλευτή, επανήλθε εμμένοντας στην αρχική τοποθέτηση, μιλώντας αυτή τη φορά με σκληρά λόγια: «Μετά το εκκωφαντικό φιάσκο με τα πλαστά στοιχεία, που δήθεν εμφάνιζαν τραπεζικά εμβάσματα του Κατάρ σε προσωπικούς λογαριασμούς της Εύας Καϊλή στον Παναμά, νέα “βόμβα” ψεύδους “συνταράσσει” το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι δημόσια δυσφημεί την κυρία Εύα Καϊλή […]. Τα ανωτέρω είναι ψευδή, συκοφαντικά και πλήττουν βάναυσα την προσωπικότητα της κυρίας Εύας Καϊλή, η οποία θα προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης κατά του ανωτέρω», τόνισε αποκαλύπτοντας την επόμενη νομική κίνηση της εντολέως του.

* Απόλυτα δικαιωμένος στα όσα ισχυριζόταν μέχρι πριν από 24 ώρες μπορεί να νιώθει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος είχε υπογραμμίσει πως ο κατά πολλούς «εγκέφαλος» του σκανδάλου, Αντόνιο Παντζέρι, έχει κάνει ειδική συμφωνία με τις Αρχές. Ο γνωστός ποινικολόγος είχε προβλέψει πως τόσο η κόρη όσο και η σύζυγος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή δεν πρόκειται να εκδοθούν στο Βέλγιο, κατόπιν της συμφωνίας του με τις Αρχές προκειμένου να δώσει πληροφορίες. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, το Εφετείο της Μπρέσια αποφάσισε την απελευθέρωση της κόρης και της συζύγου του Αντόνιο Παντζέρι, της Σίλβια Παντζέρι και της Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, οι οποίες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, απόρροια της απόφασης των βελγικών Αρχών να αποσύρουν το αίτημα έκδοσής τους από την Ιταλία. Με την απόφαση αυτή ακυρώνεται η ετυμηγορία υπέρ της έκδοσης των δύο γυναικών στο Βέλγιο.

Στην αντεπίθεση για τα βασανιστήρια

Μέχρι και βίντεο θα επιστρατεύσει η πλευρά της Εύας Καϊλή προκειμένου να υποστηρίξει την καταγγελία της πως υπέστη δηλαδή βασανιστήρια για σχεδόν 16 ώρες κατά τις πρώτες ημέρες στα κρατητήρια της Αστυνομίας στις Βρυξέλλες. Θυμίζουμε πως διαμέσου του συνηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η κ. Καϊλή είχε διαμαρτυρηθεί πως την είχαν αφήσει στην απομόνωση, χωρίς προστασία από το κρύο, με ανοιχτά φώτα και χωρίς να της επιτρέψουν τη δυνατότητα να φροντίσει την υγιεινή της. Το υλικό αυτό θα εξεταστεί από τις εισαγγελικές Αρχές του Βελγίου για να επιβεβαιώσουν ή όχι τις καταγγελίες της κατηγορουμένης πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι καταγγελίες για τα βασανιστήρια έχουν πάρει διαστάσεις σε δημοσιογραφικούς κύκλους στην Ευρώπη, καθώς ο βασανισμός κρατουμένου θεωρείται σοβαρό αδίκημα. «Συζητείται πολύ το γεγονός στο Βέλγιο, γιατί εδώ είναι σημαντικό θέμα. Προφανώς, δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτό επιβεβαιώνεται», επισημαίνει ο Ριστόφ Μεπρτί, διευθυντής της εφημερίδας «Le Soir».

Παραμένουν στη φυλακή Τζόρτζι και Ταλαμάνκα

Προφανώς δεν ήταν πειστικοί στις καταθέσεις τους ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και ο Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα (φωτό δεξιά), οι οποίοι παρέμειναν προφυλακισμένοι μετά και τη χθεσινή κατάθεσή τους. Το προδικαστικό συμβούλιο πιθανότατα έκρινε πως δεν εισέφεραν τίποτα νεότερο στην υπόθεση διαφθοράς και αποφάσισαν την παράταση της προφυλάκισής τους. Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν τη δυνατότητα ν’ ασκήσουν έφεση εντός 24 ωρών και να εμφανιστούν ενώπιον του Εφετείου Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

* Στο μεταξύ, «καθαρός» κρίθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σχετικά με τη συμμετοχή του στην επιτροπή «Fight Impunity», της οποίας επικεφαλής ήταν ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Qatar-gate, Αντόνιο Παντζέρι. Η Κομισιόν απεφάνθη πως ήταν απόλυτα σύννομη η παρουσία του πρώην επιτρόπου της ΕΕ και με επίσημη επιστολή της γενικής γραμματέως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε γνωστή η απόφασή της.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 27/1