Το σύμπαν στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποκαλούσε τους αντιπάλους του «φασίστες ιμπεριαλιστές» θα έμοιαζε με παράλληλο, αν δεν είχε χρησιμοποιήσει αυτήν τη φράση στην ομιλία του στο Μπιλετζίκ της δυτικής Τουρκίας. Ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου ο «σουλτάνος»... γκαζώνει και επέλεξε μια ημερομηνία που ιστορικοί την αναφέρουν ως εκείνη της ίδρυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

«Όποιος κακολογεί την Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας η 724η επέτειος ίδρυσης είναι σήμερα (σημ. Παρασκευή 27 Ιανουαρίου) σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, είναι είτε προδότης είτε δεν μπορεί να τη χωνέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι αυτός ο ενθουσιασμός, αυτός ο ενθουσιασμός σας σήμερα (σημ. Παρασκευή) εδώ θα κάνει αυτό το μέρος να εκραγεί στις 14 Μαΐου. Είμαστε έτοιμοι; Τα έθνη που έχουν χάσει τα όνειρά τους και δεν έχουν τη δική τους Κόκκινη Μηλιά είναι καταδικασμένα να εξαφανιστούν στις σκονισμένες σελίδες της ιστορίας, όπως και εκείνα του παρελθόντος. Εμείς, ως έθνος, εξακολουθούμε να στεκόμαστε όρθιοι, επειδή δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τα όνειρά μας. Μεταδίδουμε τον λόγο μας στην περιοχή μας και στον κόσμο. Σε αντίθεση με τη βρόμικη τάξη των ιμπεριαλιστών, τα όνειρά μας είναι πάντα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της δικαιοσύνης», συνέχισε ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να ξεσηκώσει τον κόσμο που βρέθηκε για να τον ακούσει στην πόλη της δυτικής Τουρκίας.



«Προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές με το όραμα του Αιώνα της Τουρκίας. Ο αείμνηστος Μεντερές είπε "Αρκετά πια, ο λόγος στο έθνος" πριν από 73 χρόνια ενάντια στον μονοκομματικό φασισμό των ιμπεριαλιστών. Παρόλο που ο Μεντερές κατέληξε στην αγχόνη, η δήλωση αυτή συνέχισε να αντηχεί στις καρδιές του έθνους μας. Το CHP μάς μιμείται. Κύριε Κεμάλ, δεν ξέρετε πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που το είπαμε αυτό; Αυτοί είναι πραξικοπηματίες! Πραξικοπηματίες! Αυτοί είναι υποχείρια των κηδεμόνων!», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε επίσης μήνυμα από το Μπιλετζίκ, επαρχία με πολλά ορυχεία χρυσού, ότι μετά «τα ιστορικά βήματα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, θα σημειώσουμε σημαντική πρόοδο και στην εξόρυξη χρυσού σε σύντομο χρονικό διάστημα».