Ο Μανουέλ Λόπε χρειαζόταν αυτό το μαλάκιο, παρόμοιο με το χτένι, που βούτηξε για να πιάσει, αφού έχουν μειωθεί αισθητά τα θαλασσινά στο Μεξικό, ως εκ τούτου ο δύτης πάλευε για τα προς το ζην. Αυτή η βουτιά του 50χρονου, όμως, στις 5 Ιανουαρίου, θα ήταν η τελευταία του, αφού λευκός καρχαρίας τού έκοψε το κεφάλι με το που βούτηξε. Φαίνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη θανατηφόρος επίθεση καρχαρία για το 2023. 

Όπως είπε ο Χοσέ Μπερνάλ, ο ψαράς που είδε με τα ίδια του τα μάτια το αποτρόπαιο θέαμα, ο άτυχος άνδρας «είχε μόλις βουτήξει όταν το ζώο του επιτέθηκε. Του ξερίζωσε το κεφάλι και του δάγκωσε και τους δύο ώμους».

Ο Μπερνάλ είπε ότι είχαν εντοπιστεί ορισμένοι καρχαρίες στην περιοχή τις ημέρες πριν την επίθεση και οι ψαράδες ήταν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

«Οι ντόπιοι δύτες είχαν προειδοποιηθεί για την παρουσία καρχαριών στην περιοχή, αλλά οι περισσότεροι δεν είχαν εμφανιστεί για αρκετές ημέρες», είπε ο Μπερνάλ.

Πολλοί ψαράδες έμεναν στην ξηρά λόγω των θεατών μεγάλων λευκών καρχαριών. Όμως, η έλλειψη θαλασσινών στην περιοχή έχει δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση και ο Λόπες, με το οικονομικό του μέλλον να διακυβεύεται, αποφάσισε να βουτήξει, κίνηση που έμελλε να πληρώσει με την ίδια του τη ζωή.

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι, άλλωστε, εκ φύσεως επικίνδυνος: μπορεί να ξεπεράσει τα 6 μέτρα σε μήκος και τους 2 τόνους σε βάρος. Έχει έως και 300 δόντια που κόβουν σαν ξυράφι, τοποθετημένα σε σειρά στις γιγάντιες σιαγόνες του.

Το αρπακτικό, όταν επιτίθεται, μπορεί να κολυμπήσει πολύ γρήγορα, καθοδηγούμενο από μια εξαιρετικά ισχυρή αίσθηση όσφρησης. Συνήθως τα θύματά του είναι φώκιες, θαλάσσιοι λέοντες, δελφίνια και χελώνες.

Ωστόσο, κάποιες φορές συγχέουν τους ανθρώπους με τις φώκιες. Συνήθως, απομακρύνονται αφού δαγκώσουν μια φορά και συνειδητοποιούν ότι το θύμα τους είναι άνθρωπος και όχι το φυσικό τους θήραμα. Ωστόσο, η ζημιά που προκαλείται από ένα μόνο δυνατό δάγκωμα είναι συχνά μοιραία.

Η παρουσία μεγάλων λευκών καρχαριών είναι πιο διαδεδομένη στον Κόλπο της Καλιφόρνιας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όταν οι έγκυοι θηλυκοί εισέρχονται στην περιοχή. Συχνά αναζητούν θαλάσσιους λέοντες γεμάτους λίπος, προκειμένου να τραφούν με κάτι που θα καλύψει τον υψηλό αριθμό θερμίδων που καταναλώνουν.