Το 2023 ξεκίνησε µάλλον ανορθόδοξα για τους απανταχού γαλαζοαίµατους. O λόγος δεν ήταν άλλος από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Με την Ηβη Μακρή, εκπρόσωπο των Greek royals βεβαίως, να ανακοινώνει πως ούτε η Αννα-Μαρία θα µεταβεί για µόνιµη εγκατάσταση στη ∆ανία ούτε και ο Παύλος Γλίξµπουργκ θα έρθει στην Ελλάδα. Οσο για τον γάµο της Θεοδώρας Γλίξµπουργκ, όπως έγραψε το «S», µεταφέρεται για αργότερα λόγω πένθους.

Πέρα λοιπόν από τη στέψη του Καρόλου Γ’, τι άλλο ξεχωρίζει στην «ατζέντα» των ονοµάτων του... λίµπρο ντ' όρο; Από ποιες λαµπερές εκδηλώσεις έχουµε να περιµένουµε φρέσκο γαλαζοαίµατο υλικό; Το «S» είναι εδώ για να λύσει όλες σας τις απορίες, µαρκάροντας ΟΚ σε αυτές που ήδη τίµησε.

Στις 3 Ιανουαρίου, για αρχή, γιορτάστηκε µε δόξα και τιµές το Χρυσό Ιωβηλαίο του βασιλιά Καρόλου XVI Γουσταύου της Σουηδίας, µε πληθώρα εκδηλώσεων, συνοδευόµενων από πλουσιοπάροχο γεύµα στο παλάτι της Στοκχόλµης. Στις 20 Ιανουαρίου πρωταγωνίστρια της βραδιάς ήταν η βασίλισσα Ματίλντα του Βελγίου, που γιόρτασε µισό αιώνα ζωής.

Από τον Ιανουάριο, µεταπηδάµε γοργά στην άνοιξη πια και στον Απρίλιο, οπότε αναµένεται ο γάµος της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Λουξεµβούργου. Ο γάµος θα είναι πολιτικός και θα λάβει χώρα στις 22/4 στο δηµαρχείο της πόλης του Λουξεµβούργου. Η δε θρησκευτική τελετή έχει δροµολογηθεί ένα Σάββατο µετά, την 29η Απριλίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Τροφίµου στην Bormes-les-Mimosas, κοντά στην Τουλόν της Νότιας Γαλλίας.

Επόµενη στη λίστα -και η κορυφαία εκδήλωση της χρονιάς- σαφώς και είναι η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, στο Αββαείο του Ουεστµίνστερ, στο Λονδίνο. Η βασιλική σύζυγος, Καµίλα, θα στεφθεί επίσης στην ιστορική τελετή, κάτι για το οποίο αδηµονεί, όπως άλλωστε είναι επόµενο. Η στέψη του Καρόλου θα σηµατοδοτήσει έναν συµβολικό εορτασµό για την έναρξη της βασιλείας του. Εξάλλου, θα είναι η πρώτη από τον Ιούνιο του 1953, όταν είχε στεφθεί βασίλισσα η µητέρα του, Ελισάβετ. Πρόκειται επίσης για την πρώτη τελετή που θα πραγµατοποιηθεί ηµέρα Σάββατο, από το 1902.

1
Η στέψη του Καρόλου και της Καμίλα είναι το γεγονός που ξεχωρίζει

«Η στέψη θα αντικατοπτρίζει τον σηµερινό ρόλο του µονάρχη, µε το βλέµµα στο µέλλον, ενώ παράλληλα θα βασίζεται στις µακροχρόνιες παραδόσεις», αναφέρουν οι υπεύθυνοι των ανακτόρων του Μπάκιγχαµ. Η στέψη θα λάβει χώρα, υπενθυµίζουµε, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου του Καντέρµπουρι, Τζάστιν Ουέλµπι, του πνευµατικού ηγέτη της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Ο γάµος του πρίγκιπα Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας

Λίγο καιρό αργότερα, την 1η Ιουνίου, θα λάβει χώρα ο γάµος του πρίγκιπα Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας µε την αρραβωνιαστικιά του, Ράγια Αλ Σαΐφ.

7
Ο πρίγκιπας Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας θα παντρευτεί τη Ράγια Αλ Σαΐφ

Στις 20 Ιουλίου, πια, το «µενού» περιλαµβάνει τα 50ά γενέθλια του πρίγκιπα Χάακον της Νορβηγίας και επίσηµο γκαλά, µε οικοδεσπότες τον ίδιο και τη σύζυγό του, Μέτε-Μάριτ.

6
Tο επίσημο γκαλά για τα γενέθλια του πρίγκιπα Χάακον της Νορβηγίας

Ενα µικρό µπρέικ -όπως οφείλουν στους εαυτούς τους, προκειµένου να ξεκουραστούν από το... κονβόι των υποχρεώσεων- θα το πραγµατοποιήσουν, µηδενός εξαιρουµένου, οι γαλαζοαίµατοι τον Αύγουστο και τον Σεπτέµβριο. Στις 15 Οκτωβρίου, πια, θα φορέσουν τις µουσελίνες και τις γούνες τους και θα τρέξουν στη ∆ανία, για την ενηλικίωση του πρίγκιπα Κρίστιαν, που θα συνοδευτεί µε ανάλογης µεγαλοπρέπειας γκαλά.

Επειτα, την προπαραµονή των Χριστουγέννων, στις 23 ∆εκεµβρίου, θα περάσουν καλύτερα όσοι θα έχουν... ξεµείνει στη Σκανδιναβία από τον Οκτώβριο. ∆ροµολογούνται εκδηλώσεις για τα 80ά -καλώς εχόντων βεβαίως των πραγµάτων- γενέθλια της βασίλισσας Σίλβια της Σουηδίας και µια γκράντε φιέστα.

queen_silvia
Oι εκδηλώσεις για τα 80 κεράκια της βασίλισσας Σίλβια της Σουηδίας αναμένεται να προσελκύσουν πλήθος γαλαζοαίματων

Η χρονιά, παρότι µέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν έχει δηµοσιοποιηθεί ηµεροµηνία, φαίνεται πως θα κλείσει µε τον γάµο του γεννηµένου στη Βενεζουέλα, ελληνικής καταγωγής όµως, Τζαµίλ-Αλέξανδρου Θερµιώτη (πρόκειται για πάµπλουτο οικονοµολόγο) µε την πριγκίπισσα Ιµάν της Ιορδανίας, που αρραβωνιάστηκαν στις 5 Ιουλίου του 2022, παρουσία όλων των µελών της βασιλικής οικογένειας, όπως και των συγγενών του γαµπρού.

2
Ο γάμος του Τζαμίλ-Αλέξανδρου Θερμιώτη με την πρι γκίπισσα Ιμάν