Είναι πολύ παράξενο Ουκρανός αξιωματικός να... θέλει, υπό μία έννοια, να επιτεθεί η Ρωσία στη χώρα του, αλλά ο Κιρίλ Μπουντάνοφ είχε εκτεθεί σε τέτοιο βαθμό, που αν δεν συνέβαινε αυτό, θα έμενε εκτός δουλειάς. 

Ήταν ο μόνος που είχε μιλήσει για αυτό στην πολιτική ηγεσία της χώρας, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post».

«Είχαμε συζητήσει ότι αν δεν γίνει αυτή η επίθεση, δεν θα φαινόμαστε πολύ καλά», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Είχαμε πει συγκεκριμένα ότι στις 4 π.μ. θα ξεκινούσε. Ακούγεται πολύ περίεργο, αλλά φοβόμουν ότι δεν θα πήγαινε όπως έπρεπε».

Το παράδοξο συνεχίστηκε. Ο 37χρονος είναι, πλέον, σεβαστό πρόσωπο στο Κίεβο και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον κοιτάζει στο... στόμα όταν μιλάει. 

Οι περισσότεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι οι Ρώσοι θα μπουν στα ανατολικά. Αυτή είναι η πρόβλεψη του Μπουντάνοφ για φέτος: ότι η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην κατάληψη περισσότερων εδαφών στις ανατολικές περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. Μια νέα επίθεση από τις δυνάμεις της, που σταθμεύουν βόρεια της Ουκρανίας, στη Λευκορωσία, είναι απίθανη, είπε, εκτιμώντας ότι είναι απλώς μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή και να διχάσει τα στρατεύματα του Κιέβου.

Και τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να διασφαλίσουμε ότι η Κριμαία θα επιστρέψει στο σπίτι της μέχρι το καλοκαίρι».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που φτάνουν στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ο Μπουντάνοφ είπε πως «αυτό δεν είναι αλήθεια».

«Και η Κριμαία θα μας επιστραφεί. Θα σας πω περισσότερα: Όλα ξεκίνησαν στην Κριμαία το 2014 και όλα θα τελειώσουν εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ρωσία είναι μια χώρα από την οποία μπορείτε να περιμένετε πολλά, αλλά όχι την απόλυτη ηλιθιότητα. Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η πραγματοποίηση ενός πυρηνικού πλήγματος θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο μια στρατιωτική ήττα για την Ρωσία, αλλά την κατάρρευσή της. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά», είπε ο Μπουντάνοφ, μιλώντας για τις πιθανότητες χρήσης πυρηνικών.

Η γρήγορη άνοδος του Μπουντάνοφ σε έναν από τους νεότερους στρατηγούς στην ιστορία της Ουκρανίας επιταχύνθηκε τον Αύγουστο του 2016, όταν ένας αντισυνταγματάρχης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) σκοτώθηκε στην Κριμαία, υποτίθεται από Ουκρανούς σαμποτέρ.

Ο Μπουντάνοφ πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους εμπλεκόμενους Ουκρανούς ειδικούς πράκτορες, οι οποίοι εργάζονταν πίσω από τις εχθρικές γραμμές, και αργότερα του απονεμήθηκε το «Τάγμα Θάρρους» της Ουκρανίας για τις επιχειρήσεις. Το 2020, μόλις 34 ετών, ορίστηκε επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR).

Τουλάχιστον 10 απόπειρες δολοφονίας

Ο Μπουντάνοφ εξακολουθεί να είναι ντροπαλός για τις λεπτομέρειες, χρόνια αργότερα. Δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την επιχείρηση ή τη συμμετοχή του σε αυτήν. «Κάτι συνέβη», ανέφερε και προσέθεσε: «Και όλες οι απόπειρες κατά της ζωής μου ξεκίνησαν μετά από αυτό».

Το 2019, μια βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητό του, αλλά πυροδοτήθηκε πρόωρα. Έχουν γίνει τουλάχιστον 10 απόπειρες δολοφονίας, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στον Μπουντάνοφ.

Το γεγονός ότι κινδυνεύει η ζωή του, τον έχει οδηγήσει να ζει μια προσεκτική προσωπική ζωή, αλλά οι ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι το σπίτι του. Ο Μπουντάνοφ ζει στο γραφείο του. Σπάνια βγαίνει έξω.

Παραμένει στόχος του Κρεμλίνου. Ύστερα από μια έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας τον Οκτώβριο, η Μόσχα κατονόμασε τον Μπουντάνοφ και άλλους πράκτορες της GUR ως ενόχους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Μπουντάνοφ, δεν έχουν αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση στη γέφυρα ή για άλλες επιθέσεις βαθιά μέσα στο έδαφος που ελέγχεται από την Ρωσία.

Δύο επιθέσεις, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Δεκέμβριο στην αεροπορική βάση Ένγκελς της Ρωσίας στο Σαράτοφ, που απέχει πάνω από 370 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα, έδειξαν «ότι έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε πολλά χιλιόμετρα πιο μακριά από ό,τι θα μπορούσαν να περιμένουν», δήλωσε ο Ολέκσι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

«Θα νικήσουμε»

Οι επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος εμπίπτουν τεχνικά στην αρμοδιότητα του Μπουντάνοφ. Στη συνέντευξη, δεν επιβεβαίωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις του βρίσκονταν πίσω από τα πλήγματα, τα οποία στόχευαν βομβαρδιστικά που έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να πλήξει ουκρανικές πόλεις, αλλά τόνισε ότι πρέπει να περιμένει περισσότερα η Μόσχα, σημειώνοντας πως η Ουκρανία έχει πράκτορες που εργάζονται μέσα στην Ρωσία.

«Αυτό διέλυσε τις ψευδαισθήσεις τους για ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν άνθρωποι που τοποθετούν εκρηκτικά. Υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μέχρι να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας».

Πρότεινε επίσης στο Κρεμλίνο να φοβάται τους συνεργάτες που βρίσκονται ανάμεσά του. «Υπάρχουν πράγματι άνθρωποι, με τους οποίους είναι πολύ εύκολο να συνεργαστεί κανείς σε αυτό το έδαφος, άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι η Ρωσία πρέπει να είναι διαφορετική», προσέθεσε: «Και υποστηρίζουμε τέτοιους ανθρώπους».

Στο γραφείο του, έχει κρύψει όπλα και σφαίρες. Ενεργεί ως άνθρωπος που έχει απειληθεί η ζωή του. 

«Τι είναι το επόμενο;», απάντησε με... ρητορική ερώτηση ο ίδιος ο Μπουντάνοφ στο αίτημα να προχωρήσει σε περισσότερες προβλέψεις: «Η νίκη της Ουκρανίας. Δεν λέω κάτι καινούργιο».