Ακόμη παραμένει μυστήρια η ασθένεια που έκανε 130 μαθητές δημοτικού σχολείου του Λας Βέγκας να κάνουν ταυτοχρόνως εμετό σε κάδους και να αποχωρήσουν, όπως επιβεβαίωσε η σχολική περιφέρεια της κομητείας Κλαρκ στις ΗΠΑ

Οι γονείς δεν ήξεραν τι έχουν τα παιδιά τους, αφού, όπως επιβεβαίωσε η υγειονομική περιφέρεια της Νότιας Νεβάδα (SNHD), θα συνεχίσει να ερευνά το ξέσπασμα της γαστρεντερικής νόσου. 

Οι Τζον και Ντάνιελ Φάροου, που πήραν το παιδί τους την προηγούμενη Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, από το σχολείο Wayne N. Tanaka, περιέγραψαν ότι «ο δάσκαλος του μαθητή μας μας είπε ότι ήταν σαν την Αποκάλυψη». Αυτό είπε ο πατέρας, με τη  σύζυγό του να προσθέτει: «Η κόρη μας είπε ότι υπήρχαν κάδοι σκουπιδιών παρατεταγμένοι και παιδιά που έκαναν εμετό παντού». Μάλιστα, τους περιέγραψε πώς σχεδόν 10 από τους συμμαθητές της αναγκάστηκαν να πάνε σπίτι τους αφού παρουσίασαν συμπτώματα.Από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου, Τόνι Ντέιβις, έστειλε email στους γονείς, αποκαλύπτοντας ότι είναι σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές. Στο email αναφέρει:

«Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες του Tanaka,

Όπως πάντα, θέλουμε να σας ενημερώνουμε για σημαντικά θέματα που συμβαίνουν στη σχολική μας κοινότητα.

Η Υγειονομική Περιφέρεια της Νότιας Νεβάδα (SNHD) διερευνά την αιτία των γαστρεντερικών ασθενειών που αναφέρθηκαν από αρκετούς μαθητές. Επί του παρόντος συνεργαζόμαστε με το Τμήμα Υγειονομικών Υπηρεσιών της Σχολικής Περιφέρειας της κομητείας Κλαρκ και το SNHD για την εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη περαιτέρω ασθενειών.

Οι γαστρεντερικοί ιοί είναι κοινοί και μεταδίδονται εύκολα από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται συνήθως 12 έως 48 ώρες μετά την έκθεση στον ιό. Οι περισσότεροι θα καλυτερεύσουν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες χωρίς ιατρική περίθαλψη. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι ενήλικες και τα άτομα με άλλες ιατρικές παθήσεις μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως η αφυδάτωση. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, πόνο στο στομάχι, εμετό και διάρροια. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα.

Το τακτικό και κατάλληλο πλύσιμο των χεριών είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης για τη μείωση της εξάπλωσης της γαστρεντερικής νόσου και άλλων ασθενειών. Τα άτομα που είναι άρρωστα ή φροντίζουν κάποιον άρρωστο, πρέπει να πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού. Τα άρρωστα άτομα δεν πρέπει να προετοιμάζουν τρόφιμα ή να φροντίζουν άλλους. Τα χέρια θα πρέπει να στεγνώνουν με χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης. Τα χέρια πρέπει να πλένονται πάντα μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας ή το πλύσιμο λερωμένων ρούχων ή κλινοσκεπασμάτων. Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε τη συνήθη, σωστή υγιεινή των χεριών για να μειώσετε τη διάδοση της ασθένειας. Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερικής νόσου θα πρέπει να μένουν στο σπίτι από το σχολείο για 48 ώρες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων. Αναζητήστε φροντίδα από τον εξουσιοδοτημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

Οι σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από ένα άρρωστο άτομο πρέπει να καθαρίζονται και στη συνέχεια να απολυμαίνονται αμέσως με διάλυμα χλωριούχου χλωρίνης που παρασκευάζεται με την προσθήκη 5-25 κουταλιών της σούπας οικιακής χλωρίνης (5,25% υποχλωριώδες νάτριο) σε ένα γαλόνι νερό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κοινές γαστρεντερικές ασθένειες, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή με το γραφείο επιδημιολογίας και επιτήρησης ασθενειών του SNHD».