Ανατριχίλα προκαλούν οι εικόνες στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία. 

Εκατοντάδες παιδιά θάφτηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών τους, με τους διασώστες να παλεύουν με τον χρόνο και το κρύο για να τα ανασύρουν ζωντανά.

Στα συγκλονιστικά βίντεο των επιχειρήσεων έχουν καταγραφεί οι αγωνιώδεις προσπάθειες, οι συνομιλίες τους για να τα κρατήσουν στη ζωή. Ανάμεσα στους διασωθέντες και ένα μωράκι μόλις 8 μηνών.

Το βίντεο με τη διάσωση ενός βρέφους 8 μηνών κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου και σκορπίζει χαμόγελα αισιοδοξίας. Το βρέφος ανασύρεται ζωντανό. «Είναι καλά!», φωνάζουν οι διασώστες, το σήκωσαν στα χέρια τους και πανηγύρισαν.
63e150902e205
63e150f0d095d

Η διάσωση της 5χρονης Αϊσέ

Η Αϊσέ κατάφερε να βγει ζωντανή από τα χαλάσματα. Ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρυσε ήταν ο διασώστης που την έσωσε και προσπάθησε να της δώσει κουράγιο.

- Κοίτα αυτή τη στιγμή ο μπαμπάς θέλει να μιλήσει μαζί σου. Άντε πες του «μπαμπά, εδώ είμαι».

- Μπαμπά, μπαμπά, εδώ είμαι!
63e151954e024
63e151c4cfe04

Ο πατέρας της που είχε βγει ζωντανός μαζί τη γυναίκα του και τον γιο τους λύγισε γνωρίζοντας ότι η κορή του είναι εγκλωβισμένη στα συντρίμμια. Η Αϊσέ όμως άντεξε και βγήκε ζωντανή.

Στην Αζάζ, στη Συρία, ένας διασώστης κρατά στα χέρια του ένα κοριτσάκι. Μόλις το έβγαλαν από τα συντρίμμια. Έτρεξε να το παραδώσει σε έναν άλλον άνδρα... Φαινόταν σοβαρά τραυματισμένο, όμως ήταν ζωντανό.

Ένας πατέρας στο Αντίγιαμαν έβγαλε ο ίδιος με τα χέρια του το κοριτσάκι του ζωντανό. Το κράτησε σφιχτά στην αγκαλιά του και το τύλιξε σε μία κουβέρτα. Δάκρυα λύτρωσης έτρεξαν από τα μάτια του.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν πάνω στα συντρίμμια λύγισαν και τους πιο δυνατούς. Γονείς να αναζητούν τα παιδιά τους, να ακούνε τις φωνές τους, να καλούν σε βοήθεια, να παρακαλούν για ένα θαύμα. Να ξεσπούν σε λυγμούς όταν έβγαιναν ζωντανά.

«Θέλω να πάω σπίτι», είπε στους διασώστες ένα κοριτσάκι που μόλις είχε βγει από τα συντρίμμια στην περιοχή Καχραναμαράς. Τα χεράκια της έτρεμαν από το κρύο και αυτή έκλαιγε από τους πόνους, λόγω του τραυματισμού της.

Σεισμός Τουρκία: «Ήταν ίσος με 130 ατομικές βόμβες» - Αυξάνονται οι νεκροί

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε χωριά της Τουρκίας και της Συρίας ήταν τόσο ισχυρός, που Τούρκος σεισμολόγος τον χαρακτήρισε «ίσο με 130 ατομικές βόμβες».

Ο Εγκέλαδος άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς. Στην Τουρκία τα θύματα ανέρχονται σε 1.651 και οι τραυματίες σε 11.159. Συνολικά κατέρρευσαν 3.471 κτίρια.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, 570 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.403 τραυματίστηκαν στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας και της Ταρτούς.

Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο ομάδων ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, τουλάχιστον 430 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.