Αυτοδιοίκηση εν δράσει
Αυτοδιοίκηση εν δράσει Περικλής Καπετανόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
tourkia-seismos
Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Άνθρωποι παγώνουν μέχρι θανάτου - «Πέθανε από το κρύο το μωρό μου», σπαράζει καρδίες μια μητέρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών στην Τουρκία. Πέρα από την τραγωδία των σεισμών βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αποτελούν σε ορισμένες περιπτώσεις την αιτία για την απώλεια αθώων ψυχών.

Ο οδυρμός των γονέων που έχασαν τα παιδιά τους προκαλούν ανατριχίλα.

«Μου έδωσαν το σώμα της κόρης μου σήμερα. Ζητούσε βοήθεια, αλλά πέθανε από το κρύο το μωρό μου. Ήταν τα πάντα για μένα. Γιατί δεν ήρθε κανένας από εσάς; Αν ερχόσασταν σήμερα θα ζούσε η κόρη μου!», είναι ο σπαραγμός μιας μάνας προς τους διασώστες.

Η 15χρονη κόρη της θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια. Το κορίτσι ζητούσε για ώρες βοήθεια, όμως τελικά κατέληξε από το πολικό ψύχος.

Οι συνθήκες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας είναι σκληρές. Οι διασώστες δίνουν «μάχη» για να σώσουν όσο περισσότερους εγκλωβισμένους μπορούν. Ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την υποθερμία.

Νωρίτερα, η Unicef δήλωσε ότι τα νεκρά παιδιά από τον σεισμό ανέρχονται σε χιλιάδες.

Σεισμός Τουρκία: Δραματική αύξηση νεκρών - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 3.549 και κήρυξε σήμερα ζώνη καταστροφής τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή θα ισχύει για τρεις μήνες.

Σε ομιλία του, ο Ερντογάν δήλωσε πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Δείτε βίντεο