«Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ» στην Τουρκία, ανέφερε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 8/2, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της Βόρειας Ανατολίας, που φτάνει στο Βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα», σημείωσε ο κ. Τσελέντης, απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά πόσο ο μεγάλος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως εξήγησε στο Mega, «ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά δεν ανησυχούμε πολύ. Θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος».

Επιχειρώντας να εξηγήσει την τεράστια καταστροφή και τους χιλιάδες νεκρούς, ο Άκης Τσελέντης την απέδωσε στην άναρχη δόμηση και στην προχειρότητα των κατασκευών.

«Ολόκληρες συνοικίες φτιάχτηκαν σε μια νύχτα, σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις, με πορώδες σκυρόδεμα, γι' αυτό τα κτίρια πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Ακόμα και τα καινούργια τα κτίρια είναι άθλια. Η πολιτική Ερντογάν ήταν να χτίσει εργατικές κατοικίες για να βάλει μέσα ψηφοφόρους του και είδαμε τα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000. Μετά τις τέσσερις μέρες, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τους εγκλωβισμένους», εκτίμησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η μετασεισμική ακολουθία «θα διαρκέσει μήνες, ίσως και χρόνο» με δυνατούς μετασεισμούς, ενώ η όποια ύφεση στο μέγεθος των μετασεισμών σημαίνει ότι αργότερα θα υπάρχει έξαρση.

«Θα με ανησυχούσε μετατόπιση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Για την ώρα δεν ανησυχώ», τόνισε ο καθηγητής για έναν ενδεχόμενο σεισμό στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως είπε, «μια περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα της Βορείου Ανατολίας έχει καιρό να δώσει σεισμό και έχει καιρό να δώσει ενέργεια. Εκεί, αν γίνει κάτι, θα δούμε αντίστοιχες εικόνες, γιατί και η Κωνσταντινούπολη έχει άναρχη δόμηση».