Επιστολή προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλαν οι «27» ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για τους φονικούς σεισμούς.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας σε στενό συντονισμό με τις τουρκικές Αρχές», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι «27» της Ε.Ε. στον Τούρκο πρόεδρο, οι οποίοι εκφράζουν παράλληλα τη συμπαράσταση και την οδύνη τους για τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Οι ηγέτες τήρησαν ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της Συνόδου για τα θύματα των σεισμών και υιοθέτησαν τα συμπεράσματα της Συνόδου, στα οποία γίνεται αναφορά για ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη, αλλά και για ένα συνέδριο δωρητών που θα πραγματοποιηθεί προς υποστήριξη της Τουρκίας και της Συρίας μετά τους σεισμούς.

Ολόκληρη η επιστολή των «27»

«Αγαπητέ πρόεδρε,

Ο λαός σας βιώνει μια οδυνηρή δοκιμασία. Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας για την καταστροφική απώλεια ανθρώπινων ζωών μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι και θλιμμένοι από τις δραματικές συνέπειες αυτής της τρομερής καταστροφής.

Οι σκέψεις μας είναι με όλες τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και με όλους εκείνους που εξακολουθούν να περιμένουν νέα. Ευχόμαστε στους πολλούς τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Υπό αυτές τις φρικτές συνθήκες, αποτίουμε φόρο τιμής στους γενναίους διασώστες που εργάζονται νυχθημερόν για να σώσουν ζωές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της στέκονται πλήρως αλληλέγγυοι στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μπροστά σε αυτή την τραγωδία.

Αμέσως μετά τον σεισμό, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παράσχουμε γρήγορα κάθε δυνατή βοήθεια για να ανακουφίσουμε τον πόνο σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Σουηδική Προεδρία ανέλαβαν την πρωτοβουλία να φιλοξενήσουν στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο μια διάσκεψη δωρητών για την κινητοποίηση κεφαλαίων από τη διεθνή κοινότητα προς υποστήριξη του λαού της Τουρκίας και της Συρίας.

Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας σε στενό συντονισμό με τις τουρκικές Αρχές. Οι σκέψεις μας θα συνεχίσουν να είναι μαζί σας και με τον λαό σας».