Το Γκαζιαντέπ, μία από τις 10 περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας τον τελευταίο απολογισμό των νεκρών και προχωρώντας ξανά σε εξαγγελίες για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

Όπως είπε ο Ερντογάν, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται σε 14.014, ενώ αν σε αυτούς προστεθούν και οι νεκροί στη Συρία, τότε ο συνολικός απολογισμός δίνει περισσότερα από 17.100 θύματα του σεισμού.

Συγκεκριμένα, στη Συρία στις κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές έχουν καταγραφεί 1.262 νεκροί και στις περιοχές που ελέγχει η αντίσταση 1.900.

Στην Τουρκία, οι τραυματίες ανέρχονται σε 63.794 και ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί σε 6.444.

Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ξανά συγκλονισμένος από την καταστροφή στην Τουρκία, έκανε ειδική αναφορά σε πλιάστικα σε καταστήματα που έχουν καταγραφεί σε ορισμένες από τις σεισμόπληκτες περιοχές, προσθέτοντας ότι με την ψήφιση σήμερα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 10 αυτές περιοχές «το κράτος θα παρεμβαίνει σε τέτοια περιστατικά».

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «στόχος είναι να χτίσουμε ξανά τα σπίτια που καταστράφηκαν μέσα σε έναν χρόνο, τα ισόγεια και 3-4 ορόφους. Παράλληλα θα δώσουμε 10.000 λίρες (494 ευρώ) μετρητά στους πολίτες για την πρώτη μεταβατική περίοδο».

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα προχωρήσει άμεσα η διανομή λυόμενων που έρχονται από το εξωτερικό, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευσης της κατάστασης.

«Μην ανησυχείτε, θα κάνουμε γρήγορα τις διαδικασίες και θα παραδώσουμε τα σπίτια σε αυτές τις 10 περιοχές, όπως κάναμε μετά τους μεγάλους σεισμούς σε Βαν, Μαλάτια, Ιζμίρ, όπου παραδώσαμε τα σπίτια γρήγορα στους ιδιοκτήτες τους», κατέληξε ο Ερντογάν.