Στο «κόκκινο» έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών, των τραυματιών αλλά και των άστεγων στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον φονικό σεισμός της περασμένης Δευτέρας. Οι προβλέψεις είναι δραματικές, καθώς γίνεται λόγος για πάνω από 60 χιλ. απώλειες, ενώ την ίδια ώρα στερεύουν δραματικά οι ελπίδες καθώς τα σωστικά συνεργεία χάνουν τη μάχη με τον χρόνο και δεν είναι πλέον εύκολο να εντοπιστούν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 33.000 (30.000 στην Τουρκία και πάνω από 3.500 στη Συρία). Παράλληλα, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι περίπου 80.000, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και ίσως φτάσουν σε πολλαπλάσιο αριθμό.

«Καμπανάκι» από ΟΗΕ και ΠΟΥ

Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας «δευτερεύουσας καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή», αν η διεθνής κοινότητα και οι κρατικοί μηχανισμοί δεν κινηθούν αποτελεσματικά.

Δοκιμάζεται η κυβέρνηση Ερντογάν

Οι ανθρωπιστικές, κοινωνικές, ακόμα και πολιτικές ή γεωπολιτικές συνέπειες του σεισμού φαντάζουν ήδη από σημαντικές έως τερατώδεις. Στην Τουρκία για παράδειγμα τα πολιτικά σενάρια δίνουν και παίρνουν με τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών της 14ης Μαΐου να είναι έντονες, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν δοκιμάζεται από την κοινωνική οργή.

Εφιαλτικές εικόνες

Οι εικόνες που φτάνουν από τις πόλεις φαντάσματα ή νεκροταφεία πλέον είναι σοκαριστικές. Οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται μεν, αλλά με τις ελπίδες να εξανεμίζονται. Επιπροσθέτως, εκτυλίσσονται και απάνθρωπα περιστατικά, όπως λεηλασίες και πλιάτσικο σε κτήρια που έχουν μείνει έρημα – αναφέρθηκαν τέτοια γεγονότα στην πόλη Αντάκια.

Οι αρχές προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη, αλλά με την οργή να ξεχειλίζει και τις ανάγκες επιβίωσης να είναι στο κόκκινο, δύσκολα μπορεί να διατηρηθούν συνθήκες οργανωμένης πολιτείας.