Με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία και τη Συρία παραμένουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, καθώς ο αριθμός των νεκρών μετά τον φονικό σεισμό έχει χτυπήσει «κόκκινο» και ήδη έχουν ξεπεράσει τους 21 χιλιάδες.

Αν και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για να εντοπίσουν επιζώντες, οι ελπίδες, όσο περνούν οι ώρες, ελαχιστοποιούνται.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» από την Τουρκία.

«Είδα πάρα πολλά κτίρια. Ήταν μία διδακτική εικόνα τα όσα είδα. Ο καθένας –κι ας μην είναι ειδικός– μπορεί να καταλάβει ότι τα κτίρια τινάχτηκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες. Στην έκρηξη η κατάρρευση είναι ακαριαία, δεν έχεις χρόνο για τίποτα».

Ερωτώμενος ο καθηγητής αν ήταν η μορφή και το ύφος του σεισμού ή η κατασκευή τους υπαίτιο για τις καταρρεύσεις των κτιρίων, απάντησε: «Είναι πολλές οι παράμετροι. Είναι και τα κτίρια, όμως και το μέγεθος του σεισμού είναι πολύ σημαντικό. Πράγμα που σημαίνει μεγάλη διάρκεια, που εξάντλησε τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας της κατασκευής, η οποία ούτως ή άλλως δεν ήταν τόσο καλή. Και το δεύτερο είναι η πολύ μεγάλη έκταση που είχε ο σεισμός».

Και πρόσθεσε ο καθηγητής: «Οι κατασκευές δεν ήταν δεόντως μελετημένες, κάθε αντισεισμική κατασκευή πρέπει ποτέ να μην καταρρέει, όσο δυνατός κι αν είναι ο σεισμός».