Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος κατηγορείται κυρίως για διαφθορά, προφυλακίστηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης Qatar gate, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο 59χρονος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής προφυλακίστηκε, μετά την απαγγελία κατηγοριών για «διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έρικ βαν ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι άλλα τρία πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, έχουν ήδη φυλακιστεί γι’ αυτό το σκάνδαλο που ξέσπασε στις 9 Δεκεμβρίου και οδήγησε σε σειρά συλλήψεων στις Βρυξέλλες.

Ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση, ο Ιταλός Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής, παραδέχτηκε τον Ιανουάριο ότι ενορχήστρωσε την απάτη.

Ο ίδιος κατέληξε σε συμφωνία με την εισαγγελία που προβλέπει ποινή φυλάκισης, η οποία περιορίζεται στο ένα έτος, με αντάλλαγμα ακριβείς δηλώσεις για την απάτη και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, ο Παντσέρι ενέπλεξε τον Ταραμπέλα ενώπιον των ανακριτών τον Δεκέμβριο, λίγο μετά τη σύλληψή του.

Υποστήριξε ότι του κατέβαλε ποσό «μεταξύ 120.000 και 140.000 ευρώ» για τη βοήθειά του στα θέματα που σχετίζονταν με το Κατάρ.

Ο Ταραμπέλα αρνήθηκε οποιαδήποτε κατάχρηση και ζήτησε να καταθέσει για να δώσει εξηγήσεις.

Η βελγική δικαιοσύνη χρειάστηκε να περιμένει τη λήξη της διαδικασίας άρσης της ασυλίας στο Κοινοβούλιο, στις 2 Φεβρουαρίου, για να εξετάσει οποιοδήποτε μέτρο καταναγκασμού.

Στην ίδια έρευνα, ένας άλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο, του οποίου επίσης ήρθη η ασυλία στις 2 Φεβρουαρίου, συνελήφθη χθες, Παρασκευή, στην Ιταλία βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, επιβεβαίωσε σήμερα ο Βαν ντερ Σιπτ.

Η βελγική δικαιοσύνη περιμένει πλέον την έκδοσή του.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ