Βρετανικά όπλα και στρατιωτικά οχήματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να παράγονται προσεχώς στην Ουκρανία με άδεια, μειώνοντας την εξάρτηση του Κιέβου από τις προμήθειες των συμμάχων του στη Δύση, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες Κυριακή η Telegraph.

Η εφημερίδα —συνήθως καλά πληροφορημένη για τις προθέσεις των κυβερνήσεων των Συντηρητικών— διευκρίνισε πως στελέχη της βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας ταξίδεψαν στο Κίεβο και συζήτησαν σχέδια για την δημιουργία κοινοπραξιών που θα μπορούσαν να αναλάβουν την παραγωγή όπλων και οχημάτων βρετανικού σχεδιασμού εντός της ουκρανικής επικράτειας.

Πάντα σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν ανάλογες συμφωνίες με την ουκρανική κυβέρνηση. Στέλεχος μιας βρετανικής βιομηχανίας όπλων σχολίασε πως βρίσκεται σε εξέλιξη κούρσα με σκοπό η Βρετανία να κόψει το νήμα «πρώτη».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε στο Λονδίνο και στο Παρίσι την περασμένη Τετάρτη για να ζητήσει περισσότερα δυτικά όπλα προκειμένου ο στρατός του να απωθήσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και όπλων μακρού βεληνεκούς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τον διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει «τίποτα» που να αποκλείεται όσον αφορά την προμήθεια αεροσκαφών στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε εξάλλου πως ξεκινά πρόγραμμα εκπαίδευσης ουκρανών χειριστών σε μαχητικά χωρών μελών του NATO.

Άλλες δυτικές χώρες ωστόσο μοιάζουν πιο επιφυλακτικές. Οι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν αποφύγει ως τώρα να στείλουν αεροσκάφη ή άλλα όπλα που θα επέτρεπαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταφέρουν πλήγματα βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία αντέδρασε έντονα, προειδοποιώντας πως η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών από το Λονδίνο στο Κίεβο θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο από στρατιωτική όσο και από πολιτική σκοπιά.

Για να ιδρυθεί οποιαδήποτε κοινοπραξία βρετανικής βιομηχανίας όπλων με ουκρανική, ή με το ουκρανικό δημόσιο, θα απαιτείτο η έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αναμφισβήτητα θα κλιμάκωνε περαιτέρω τις εντάσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Μόσχα, αναγνωρίζεται στο δημοσίευμα της Τέλεγκραφ.

Οι υπηρεσίες του κ. Σούνακ στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας. Το υπουργείο Άμυνας απάντησε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο.