Η εφαρμογή για κινητά της Enigma Labs κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, όμως δεν έχει γίνει ακόμα διαθέσιμη στο ευρύτερο κοινό. Το Wired δίνει στοιχεία για την εταιρεία και τα δεδομένα της, τα οποία περίπου, ήτοι «μαρτυρίες» παγκοσμίως από τον περασμένο αιώνα τις οποίες συμπεριέλαβε στο σύστημά της.

Οι χρήστες δεν αναφέρουν απλώς ότι είδαν αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά και το χρόνο και τον τόπο της μαρτυρίας. Τους δίνει επίσης χώρο να πουν την ιστορία που είδαν και να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες και μπορούν να ανεβάσουν μία φωτογραφία ή ένα βίντεο.



Η εταιρεία θέλει να κάνει περισσότερα από την απλή λήψη πολλών δεδομένων: Θέλει να εφαρμόσει τα ιδιόκτητα μοντέλα της για να αποκλείσει πράγματα που δεν είναι ΑΤΙΑ, όπως να προσδιορίσουν εάν υπάρχει κεραυνός ή μη ταξινομημένο αεροσκάφος κοντά. Επίσης, χρειάζεται να φιλτράρει την αξιοπιστία των πηγών δεδομένων, κάνοντας διάκριση μεταξύ υψηλά αξιόπιστων στρατιωτικών πιλότων, εκπαιδευμένων παρατηρητών με επιβεβαίωση από πολλαπλούς αισθητήρες και, στη συνέχεια, στο άλλο άκρο του φάσματος… μόνο ένα μάρτυρα που ίσως ήπιε λίγο παραπάνω και είδα ένα φως στον ουρανό.



Αυτό που έχουν ξεκινήσει με την Enigma Labs είναι το θεμέλιο, δηλαδή η τυποποίηση και η αυστηρότητα σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση ενός συμβάντος ως αξιόπιστου και αληθινού. 

Οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων είναι εμφανώς αναξιόπιστες και οι άνθρωποι ερμηνεύουν αυτό που βλέπουν με βάση παράγοντες όπως τα τρέχοντα γεγονότα και το επιστημονικό, πολιτικό και πολιτιστικό τους υπόβαθρο.



Οι ισχυρισμοί για εντοπισμό UFO ξεκίνησαν ως αμερικανική εμμονή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το περιστατικό στο Ρόσγουελ το 1947, όταν άνθρωποι στο Νέο Μεξικό βρήκαν μυστηριώδη συντρίμμια που μπορεί (ή μπορεί και όχι) να προέρχονται από ένα στρατιωτικό μπαλόνι που συνετρίβη.



Παρόμοιες «μαρτυρίες» εξαπλώθηκαν γρήγορα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και το ενδιαφέρον για το Ρόσγουελ, καθώς και τα εκκολαπτόμενα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, μπορεί να ενθάρρυναν τους ανθρώπους να θεωρούν τα φώτα στον ουρανό ως εξωγήινη τεχνολογία.