Αφού έφθασαν από τα μέτωπα της Ουκρανίας, 105 Ουκρανοί στρατιωτικοί άρχισαν στην Πολωνία, σε ειδικά διαμορφωμένη βάση, εντατική εκπαίδευση στα άρματα μάχης Leopard που τους παρέχουν Πολωνοί, Καναδοί και Νορβηγοί εκπαιδευτές, ανέφεραν οργανωτές και συμμετέχοντες στο εγχείρημα.

Η Γερμανία θα παραδώσει μαζί με συμμάχους της στον ουκρανικό στρατό το υλικό για να σχηματιστεί ένα πρώτο τάγμα τεθωρακισμένων με σύγχρονα βαριά άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής ως τον Απρίλιο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

«Πρόκειται για πολύ έμπειρα πληρώματα αρμάτων μάχης, ήρθαν εδώ κατευθείαν από το μέτωπο» στην Ουκρανία, όπου πολεμούν τον ρωσικό στρατό, δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που τους επισκέφθηκε χθες στο Σβιεντόσοφ, στη νοτιοδυτική Πολωνία.

«Αρκεί να κοιτάξεις τα πρόσωπά τους, καταλαβαίνεις πως έχουν βιώσει τρομερά πράγματα, αλλά είναι απόλυτα αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους», πρόσθεσε ο κ. Ντούντα.

Οι στρατιωτικοί μαθαίνουν τη θεωρία, για την πρακτική ακόμη χρησιμοποιούν προσομοιωτές, πάντως ορισμένοι παρακολούθησαν χθες επίδειξη σε τοπικό πεδίο ασκήσεων των αρμάτων που θα παραλάβουν.

«Μέχρι τώρα μπορώ να πω ότι πρόκειται για άρμα μάχης υψηλής ποιότητας, πολύ καλό. Και αυτό που μου αρέσει είναι πως αρέσει στους στρατιώτες μας», είπε στον Τύπο ο Ουκρανός ταγματάρχης Βάντιμ Χόντακ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άρματα αυτά θα προσφέρουν «μεγάλη υποστήριξη» στον ουκρανικό στρατό.

«Ελπίζω πως όταν φθάσουμε στην πρώτη γραμμή με αυτόν τον εξοπλισμό, θα σωθούν πολλές ζωές στρατιωτών μας και θα πλησιάσουμε τη νίκη», είπε.

Υπό κανονικές συνθήκες, η εκπαίδευση του είδους χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες, αλλά αυτή των ουκρανών στρατιωτικών είναι πολύ πιο εντατική, θα συμπυκνωθεί σε έναν μήνα.

Οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται «περίπου 10 ως 12 ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα ως το Σάββατο», εξήγησε στον Τύπο ο πολωνός εκπαιδευτής Ξίστοφ Σεράτσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εκπαίδευση συμμετέχουν 21 τετραμελή πληρώματα και τεχνικοί, με άλλα λόγια 105 στρατιωτικοί συνολικά, στα άρματα που θα παραδοθούν από την Πολωνία και την Καναδά.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπλαγεί «από την απλότητα της κατασκευής και την εργονομία των διαμερισμάτων του πληρώματος», είπε ο κ. Σεράτσκι. «Και δεν χρειάζονται να τους δώσει κανένας κίνητρο, μάλλον πρέπει να τους φρενάρουμε λιγάκι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πολωνό υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, βασικό ζητούμενο είναι η εξασφάλιση ανταλλακτικών για τα άρματα. Ζήτημα που θα θίξει σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κ. Πιστόριους σήμερα στις Βρυξέλλες.