Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλέξει δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία συγκεντρώνει μαχητικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Στόχος της Μόσχας είναι η ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων στο μέτωπο του πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, δύο Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους «Financial Times» πως τα στοιχεία των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι η Μόσχα συγκεντρώνει μαχητικά και ελικόπτερα κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης αεροπορικής επίθεσης, που θα στηρίξει τις χερσαίες δυνάμεις της στην Ανατολική Ουκρανία, οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου έχουν συσπειρωθεί για να παράσχουν στο Κίεβο συστήματα αεράμυνας και οβίδες για το πυροβολικό της. «Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν εξαντληθεί αρκετά, επομένως είναι η καλύτερη ένδειξη ότι θα το μετατρέψουν σε αεροπορική μάχη», είπε ένας αξιωματούχους. «Αν οι Ουκρανοί πρόκειται να επιβιώσουν… πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας και όσο το δυνατόν περισσότερα πυρομαχικά».

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες δείχνουν ότι πάνω από το 80% της ρωσικής αεροπορίας είναι «ασφαλές και διαθέσιμο», δήλωσε στους «Financial Times» ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. «Έτσι, αναμένουμε ότι (σ.σ. οι ρωσικές δυνάμεις) ετοιμάζονται να ξεκινήσουν αεροπορική εκστρατεία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών στον κατάλογό της (...) Γι' αυτόν τον λόγο έχουμε τονίσει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκτήσει η Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας», συμπλήρωσε.