Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner και ένα από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ομολόγησε πως είναι ο ιδρυτής και ο χρηματοδότης του Πρακτορείου Διαδικτυακών Ερευνών, μια εταιρεία που η Ουάσινγκτον είχε χαρακτηρίσει «φάμπρικα των τρολ».

Η συγκεκριμένη εταιρεία κατηγορείται ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και συνέβαλε στην… εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Όσο για τον λόγο; Για να προστατεύσει τον ρωσικό πληροφοριακό χώρο από την άξεστη και επιθετική αντιρωσική προπαγάνδα της Δύσης, όπως ισχυρίστηκε στη σχετική του ανάρτηση, όπου δείχνει να είναι περήφανος για την παρέμβασή του στις αμερικανικές εκλογές. «Δεν ήμουν ποτέ απλώς ο χρηματοδότης του Πρακτορείου Διαδικτυακών Ερευνών. Εγώ το σκέφτηκα, εγώ το δημιούργησα, εγώ το διηύθυνα για μεγάλο χρονικό διάστημα», πόσταρε στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ανάρτηση έσπευσε να κοινοποιήσει η δική του εταιρεία κέτερινγκ Concord.

Κυρώσεις

Ο Πριγκόζιν, γνωστός ως σεφ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια ενεργώντας για λογαριασμό και στη σκιά του Κρεμλίνου. Οι ΗΠΑ τού είχαν επιβάλει κυρώσεις για τις σχέσεις του με το Πρακτορείο Διαδικτυακών Ερευνών το 2018 και του είχαν απαγγείλει κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθόλου άδικα, όπως τελικά ομολογεί και ο ίδιος.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Πριγκόζιν, ο οποίος πέρασε την τελευταία δεκαετία, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στη φυλακή για ληστεία και απάτη, θεωρεί τον εαυτό του και τη ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner, της οποίας είναι επικεφαλής, «αληθινούς πατριώτες», σε αντίθεση με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας που ο ίδιος θεωρεί ανίκανη.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/2