Με τη θερμή υποδοχή της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Μπάκιγχαμ από τον βασιλιά Κάρολο καταπιάστηκε ο βρετανικός Τύπος, κάνοντας λόγο μάλιστα μέχρι και για πολιτικοποίηση της μοναρχίας.
Η στιγμή που ο γιος της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ σφίγγει το χέρι της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το στιγμιότυπο που μαγνήτισε τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ την ίδια ώρα ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο περί ανακωχής Βρυξελλών - Λονδίνου μετά το Brexit.

Στον βρετανικό Τύπο, πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται τον λόγο για τον οποίο ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται να «εμπλέκεται» στην πολιτική.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το μέγα ερώτημα είναι ποιος κανόνισε αυτή τη συνάντηση στο Μπάκιγχαμ.


Το παλάτι αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Το ίδιο έπραξαν και οι κύκλοι των Βρυξελλών, αναφέρει ο ιστότοπος protothema.gr.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Daily Mail», κυβερνητικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον βασιλιά της Βρετανίας ήταν αποτέλεσμα αιτήματος της Επιτροπής της Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, διέψευσαν τη βρετανική εφημερίδα και «έριξαν το μπαλάκι» στην Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η συνάντηση Καρόλου - Ούρσουλα κανονίστηκε από την κυβέρνηση του Λονδίνου.

Υπήρξαν επίσης πολλοί που διατύπωσαν την άποψη πως, εφόσον δεν είναι αρχηγός κράτους, η Φον ντερ Λάιεν δεν είχε δικαίωμα να συναντήσει τον βασιλιά της Βρετανίας.

Από την πλευρά τους, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ξεκαθάρισαν ότι ο βασιλιάς δεν θα έκανε ουδέποτε μία τόσο υψηλού προφίλ πολιτική πρόσκληση.

Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας αφήνει πάντως να εννοηθεί ότι η συνάντηση αυτή πιθανόν να κοστίσει (σε δημοτικότητα) στον βασιλιά Κάρολο.

Εκτός από την «Daily Mail», και ο «Guardian» σχολιάζει με... τακτ την κίνηση του βασιλιά Καρόλου με την επικεφαλής της Κομισιόν στα ανάκτορα.

Υπό τον τίτλο «Το Νο 10 "γλύκανε" την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα φλιτζάνι βασιλικό τσάι», η βρετανική εφημερίδα έσπευσε να δώσει τη δική της εκδοχή στη συνάντηση του πρωτότοκου γιου της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η επικεφαλής της Κομισιόν και "παθιασμένη αγγλόφιλη" Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο έπειτα από τη συμφωνία Βρετανίας - Ε.Ε. για τη Βόρεια Ιρλανδία, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια προκειμένου να ρυθμίσουν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη χώρα μετά την υπογραφή του Brexit», ανέφερε μεταξύ άλλων το βρετανικό δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, για τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η συνάντηση Kαρόλου - Φον ντερ Λάιεν στο Μπάκιγχαμ ήταν ένα είδος ανακωχής στη διαμάχη Βρυξελλών και Λονδίνου μετά το Brexit.

«Ε.Ε. και Λονδίνο κάνουν ειρήνη», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, σχολιάζοντας την υπογραφή συμφωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τo θέμα της Βορείου Ιρλανδίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία στο Ουίνδσορ», επισήμανε το γαλλικό δημοσίευμα.