Σκάνδαλο... κατόπιν εορτής, στο οποίο «πρωταγωνίστησε» ο πολωνικής καταγωγής Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', έφερε στο φως το κανάλι της Πολωνίας TVN και ο ερευνητής δημοσιογράφος Μιχάλ Γκουτόβσκι.

Όπως αποκάλυψε ο Γκουτόβσκι στην εκπομπή της περασμένης Κυριακής, ο Ιωάννης Παύλος Β', ο οποίος πέθανε το 2005 και αγιοποιήθηκε το 2014 από τον Πάπα Φραγκίσκο, εμπλεκόταν σε σκάνδαλο παιδεραστίας την εποχή που ήταν καρδινάλιος στην Κρακοβία. Ο μετέπειτα Πάπας, κατά κόσμον Κάρολ Βοϊτίλα, φέρεται ότι ήταν γνώστης αρκετών υποθέσεων παιδεραστίας στους κόλπους της πολωνικής Εκκλησίας.

Ωστόσο, αντί να αποκαλύψει τους παιδόφιλους ιερείς στο Βατικανό και να ζητήσει την αποπομπή και την παραδειγματική τιμωρία τους, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην ξεσπάσει σκάνδαλο. Μετέφερε κρυφά τους υπόπτους σε διαφορετικές επισκοπές για να μη δίνουν στόχο, ενώ έναν από αυτούς τον φυγάδευσε και πέρα από τα σύνορα της χώρας του, στην Αυστρία.

Ο Βοϊτίλα, ο οποίος ανήλθε στον παπικό θρόνο του Βατικανού το 1978 και παρέμεινε στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας ως τον θάνατό του, το 2005, έγραψε μάλιστα συστατική επιστολή για έναν από τους κατηγορούμενους για παιδοφιλία. Όπως αποκάλυψε ο Γκουτόβσκι, το γράμμα του μελλοντικού Πάπα, στο οποίο δεν υπήρχε η παραμικρή μνεία για τις κατηγορίες εναντίον του ιερέα που είχε φυγαδεύσει στη γειτονική χώρα, απευθυνόταν στον καρδινάλιο της Βιέννης Φραντς Κένιχ και... συνιστούσε ανεπιφύλακτα τον νεοφερμένο για το νέο του πόστο!

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, ο Πολωνός δημοσιογράφος συνομίλησε με τα θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και με υπαλλήλους των επισκοπών όπου είχαν υπηρετήσει οι παιδόφιλοι ιερείς. Δεν κατάφερε, όμως, ποτέ να παρεισφρήσει στο αρχείο της επισκοπής Κρακοβίας, όπου υπαγόταν τότε ο καρδινάλιος Βοϊτίλα.

Για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του, ο δημοσιογράφος επικαλείται έγγραφα της κομμουνιστικής μυστικής Αστυνομίας SB, αλλά και σπάνια ντοκουμέντα που περιήλθαν στα χέρια του από τα αρχεία της πολωνικής Εκκλησίας. Σημειώνουμε πως οι Πολωνοί προκαθήμενοι του καθολικισμού υπήρξαν ανέκαθεν αρνητικοί στην διερεύνηση υποθέσεων για κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς.

Κατά την έρευνα του Γκουτόβσκι, η οποία χαρακτηρίστηκε ρηξικέλευθη από τον Τόμας Ντόιλ, πρωτοπόρο στην αποκάλυψη σκανδάλων παιδοφιλίας στην Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ, ένας από τους ερωτώμενους ισχυρίστηκε ότι είχε ενημερώσει ο ίδιος τον Βοϊτίλα για τη «δράση» παιδόφιλου ιερέα. Αμέσως, ο μετέπειτα προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας ζήτησε την εχεμύθεια του καταγγέλλοντος και δεσμεύθηκε να «διευθετήσει» ο ίδιος την υπόθεση...

Παρόμοιες καταγγελίες για παιδόφιλους ιερείς καταγράφονται, όμως, και στο βιβλίο του εγκατεστημένου στην Πολωνία Δανού δημοσιογράφου Έκκε Όβερμπεεκ «Maxima Culpa», που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στις προθήκες των πολωνικών βιβλιοπωλείων.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 7/3