Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, έπειτα από έντονες διεργασίες, βρήκε τελικά τον κοινό υποψήφιο, για να κατέβει απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές, στο πρόσωπο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχει στόχο να «εκθρονίσει» τον Τούρκο πρόεδρο από την εξουσία, όπου βρίσκεται για πάνω από 20 χρόνια. Μάλιστα, είναι γνωστός για τις ακραία προκλητικές δηλώσεις του, πολλές φορές περισσότερο και από τον Ερντογάν, σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά.

Ζητούσε από τον Ερντογάν να εισβάλει στην Ελλάδα

Μπορεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται εντός ενός πιο φιλικού κλίματος μετά τις τραγωδίες που «χτύπησαν» τις δύο χώρες, δηλαδή τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου έχει δώσει στο παρελθόν δείγματα γραφής για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Άλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Κιλιτσντάρογλου, τον Ιούλιο του 2022, ζητούσε από τον Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εισβάλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης νησιών. Είχε κατηγορήσει, μάλιστα, τον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι μόνο λόγια, σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο.

Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου, σε άλλο ένα ακραίο παραλήρημά του, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα, αποκαλώντας τον «νταή» και πως δεν κάνει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή».

Η απάντηση στην ερώτηση του Ερντογάν για το Αιγαίο

Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση του Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν, που τον είχε ρωτήσει: «Στον εθνικό αγώνα που δίνει η Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο από τις συνοριακές γραμμές ως τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση της ΑΟΖ, είναι στη γραμμή της χώρας ή στη γραμμή των εναντίον μας;».

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είχε πει τότε με προκλητικό και εμπρηστικό τρόπο: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: "Μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν". Αν έχεις ψυχή, κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».