Τις προθέσεις της κυβέρνησης έκανε γνωστές ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε ό,τι αφορά τη στέγαση των ανθρώπων που έπληξε ο φονικός σειμός, ο οποίος με τις πιο πρόσφατες καταγραφές, φαίνεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 48.448 ανθρώπους. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαλάτια, μία από τις επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς, ο Σοϊλού δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία περιλαμβάνει 6.660 ξένους υπηκόους, κυρίως Σύρους, προσθέτοντας ότι οι αρχές προσπαθούν ακόμα να ταυτοποιήσουν 1.615 θύματα.


Ο κύριος σεισμός και οι ισχυροί μετασεισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 115.000 άνθρωποι στην Τουρκία ενώ εκατομμύρια αναζήτησαν καταφύγιο σε σκηνές ή προσπαθούν να μετεγκατασταθούν σε άλλες πόλεις.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει τα σπίτια μέσα σε ένα χρόνο, αλλά θα χρειαστούν πολλοί μήνες πριν χιλιάδες άνθρωποι καταφέρουν να αφήσουν τα προσωρινά τους καταλύματα –και τις καθημερινές ουρές για να πάρουν τρόφιμα– και να εγκατασταθούν μόνιμα σε κάποια κατοικία.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να στήσει 115.585 κοντέινερ για ισάριθμο αριθμό οικογενειών σε 239 σημεία σε όλη τη σεισμόπληκτη περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι έως τώρα έχουν οργανωθεί 23 τοποθεσίες και έχουν στηθεί 21.000 κοντέινερ, με 85.000 ανθρώπους να ζουν σε αυτά.


Ο υπουργός είπε ότι μετά τον σεισμό έχουν στηθεί 433.536 σκηνές και 354 σημεία, προσθέτοντας ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα δοθούν νέοι προσωρινοί χώροι εργασίας σε επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης χθες, Κυριακή, στο Χατάι, μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Κατάρ δεσμεύθηκε να αποστείλει 10.000 κοντέινερ, που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι 36.257 κτίρια κατέρρευσαν και έχουν απομακρυνθεί τα χαλάσματα από 5.321 οικήματα, ενώ έχουν κατεδαφιστεί και έχουν απομακρυνθεί τα χαλάσματα από 6.000 από τα 18.219 κτίρια που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα κτίρια που κατέρρευσαν και εκείνα που κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέα αντιστοιχούν μόνο στο 25% των συνολικών αυτών εργασιών, ενώ το υπόλοιπο 75% αφορά κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να κατεδαφιστούν.