Η είδηση της κατάρριψης του αμερικανικού μη επανδρωμένου σκάφους από το Ρωσικό μαχητικό το βράδυ της Τρίτης έκανε ραγδαία το γύρο του κόσμου και οι εξελίξεις ήταν άμεσες, με τις δύο πλευρές, να έχουν η κάθε μια τη δική της εκδοχή για την ιστορία. Φυσικά έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία.

Η πλευρά των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 «αναχαίτισε και προσέκρουσε» την Τρίτη σε αμερικανικό drone Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και προκάλεσε την πτώση του, μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε «απερίσκεπτη» από τον Λευκό Οίκο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί φόβους για κλιμάκωση.

Για τον λόγο αυτό, κλήθηκε, χθες, στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να του κοινοποιηθεί «η έντονη διαμαρτυρία» των ΗΠΑ μετά το περιστατικό με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, λίγες ώρες μετά το «θερμό επεισόδιο», το αμερικανικό δίκτυο CBS, έφτιαξε ένα βίντεο-προσομοίωση της κατάρριψης στη Μαύρη Θάλασσα, δείχνοντας πως προκλήθηκε η βλάβη στο αμερικανικό drone.

Το χρονικό του επεισοδίου με το drone στη Μαύρη Θάλασσα

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, το drone MQ-9 Reaper πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα από τα δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 που το είχαν προσεγγίσει πέταξε σκόπιμα μπροστά του και του έριξε καύσιμα αρκετές φορές. Στη συνέχεια, και αφού πετούσε κοντά του για περίπου 30' με 40', το Su-27 χτύπησε τον έλικα του drone, αναγκάζοντας τις αμερικανικές δυνάμεις να ρίξουν το MQ-9 Reaper σε διεθνή ύδατα, όπως δήλωσε ο Ράιντερ.


«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλειά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας και διοικητής των εναέριων δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, Τζέιμς Μπ. Χέκερ.


«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών», συμπλήρωσε ο Χέκερ.


Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού, το συμβάν, που έγινε την Τρίτη στις 8:03, ήταν αποτέλεσμα «μη ασφαλούς και μη επαγγελματικής αναχαίτισης» από ρωσικό μαχητικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ και του επέδωσε διαμαρτυρία για το συμβάν.