Η κυβέρνησή του Γάλλου προέδρου κατάφερε να επιβιώσει από την πρόταση μομφής για το συνταξιοδοτικό Μακρόν. Μάλιστα, ο  Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει να ανακτήσει την πρωτοβουλία με νέες μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει σήμερα, Τετάρτη διάγγελμα στους πολίτες, δύο ημέρες αφού η κυβέρνησή του επέζησε των προτάσεων μομφής.

Ο Μακρόν θα παραχωρήσει απευθείας συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV, σήμερα στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την προεδρία.

Σημειώνεται πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, υιοθετήθηκε οριστικά τη Δευτέρα, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που παρακάμπτει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και αφού η κυβέρνηση επέζησε των προτάσεων μομφής εναντίον της.

Προειδοποιήσεις στον Μακρόν

Παράλληλα, ο Μακρόν δέχεται προειδοποιήσεις από άτομα που ανήκουν στο στρατόπεδό του ώστε να μην συνεχίσει να λειτουργεί ως συνήθως εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων και κυλιόμενων απεργιών, γιατί αυτά αποτελούν την σοβαρότερη πρόκληση στην εξουσία του μετά την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

«Είμαστε όλοι αποδυναμωμένοι. Ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία», δήλωσε στην εφημερίδα Liberation ο Ζιλ Λε Ζεντρ, ανώτερος βουλευτής στο στρατόπεδο του Μακρόν. «Το γεγονός ότι εγκρίθηκε ο νόμος δεν σημαίνει ότι προχωρούμε ως συνήθως», είπε. Ο Πάτρικ Βινιάλ, επίσης της πλευράς Μακρόν, προέτρεψε ευθαρσώς τον πρόεδρο να αναστείλει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, λόγω της οργής που έχει προκαλέσει.

Τα σχέδια Μακρόν για την επόμενη μέρα

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν σχεδιάζει ανασχηματισμό, πρόωρες εκλογές ή μεγάλες αλλαγές οποιουδήποτε είδους αποκλείοντας την απόσυρση του νόμου για τις συντάξεις, σύμφωνα με το Reuters. Αντίθετα, ο Μακρόν θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα Τετάρτη, για να «ηρεμήσει τα πνεύματα» και θα σχεδιάσει μεταρρυθμίσεις για το υπόλοιπο της θητείας του.

Δεν θα αλλάξει στάση η κυβέρνηση Μακρόν

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ, μιλώντας στο κοινοβούλιο, κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει στάση. Η Μπορν σημείωσε ότι θα προσπαθήσουν στο μέλλον να έχουν καλύτερη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες και τα συνδικάτα στη νομοθέτηση.

«Αυτό που περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να καταρτίσει μια προοπτική, ένα ημερολόγιο τριών, έξι μηνών (μεταρρυθμίσεων)», δήλωσε στο Reuters ο Σάσα Χούλι, βουλευτής στο στρατόπεδο του Μακρόν. Άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τον Μακρόν να απολύσει την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις λόγω της εκτεταμένης οργής. «Η κυβέρνηση τελείωσε», δήλωσε ο Φαμπιέν Ρουσέλ, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.