Ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ. Νωρίτερα, η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι, έαν το Κίεβο λάβει πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, θα κάνει χρήση πυρηνικών. Η Βρετανία, που ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με αυτά τα όπλα, κατηγόρησε το Κρεμλίνο για «σκόπιμη παραπληροφόρηση», μετά τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι τα πυρομαχικά αρμάτων μάχης με απεμπλουτισμένο ουράνιο «περιλαμβάνουν πυρηνικό στοιχείο». Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι τα διατρητικά βλήματα «δεν έχουν καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ή πυρηνικές δυνατότητες».

Να κοιτάτε ψηλά! Σε νέο αντιδυτικό ξέσπασμα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότεινε να... βομβαρδιστεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με υπερηχητικό πύραυλο που θα εκτοξευτεί από ρωσικό πλοίο, λέγοντας ότι όσοι βρίσκονται στο δικαστήριο στη Χάγη «πρέπει να κοιτούν τον ουρανό». Η απειλή είναι απάντηση στο ΔΠΔ, που εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποίησε τολμηρή επίσκεψη στην πρώτη γραμμή του πυρός στο Μπαχμούτ, το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή ρωσική πολιορκία τους τελευταίους μήνες. «Ήρθα να παρασημοφορήσω τους ήρωές μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, την ώρα που το Reuters μεταδίδει ότι οι Ρώσοι μοιάζουν να αποσύρονται και αφήνουν μόνους τους μισθοφόρους της διαβόητης ομάδας Wagner να πολεμούν στο Μπαχμούτ.

zeee
Τολμηρή επίσκεψη Ζελένσκι στα προκεχωρημένα φυλάκια του Μπαχμούτ


«Ψευδαίσθησεις» Σε μια δήλωση που συζητήθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, είπε ότι «η Ρωσία θα παραμείνει για πάντα σημαντική για την Ευρώπη»,
προσθέτοντας ότι «το να πιστεύει κάποιος το αντίθετο είναι ψευδαίσθηση». Η Αυστρία εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο παρότι επιδιώκει να μειώσει τις εισαγωγές στα επόμενα χρόνια.

Τέλος, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι ανέπτυξε μεραρχία αμυντικών πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας σε μία από τις Κουρίλες νήσους, στον Βόρειο Ειρηνικό, ορισμένες από τις οποίες θεωρεί έδαφός της η Ιαπωνία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, πρόκειται για απάντηση «στις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τη Ρωσία και την Κίνα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 23/3/2023.