Κλειστά σχολεία εξαιτίας των πλημμυρών στη Βοσνία
Σήμερα θα ήταν η πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς
Δεν άνοιξαν σήμερα, πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους, δεκάδες σχολεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες.
Οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανακοίνωσαν ότι σε 40 σχολικά κτήρια δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί οι ζημιές και ότι οι μαθητές τους θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα σε άλλα σχολεία.
Ο ακριβής αριθμός των σχολείων που δεν θα λειτουργήσουν στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας, λόγω καταστροφών και ζημιών, δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά, όπως έχει ανακοινωθεί, τα περισσότερα βρίσκονται στις περιοχές Μαγλάια, Ζένιτσα, Όλοβα και Ζεπ.
Στο καντόνι Ερζεγοβίνης-Νερέτβα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Μαΐου δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Η αποκατάσταση των ζημιών υλοποιείται με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σχέδιο προβλέπει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των κτιρίων να μπορεί να υποδεχθεί μαθητές έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Εκτός από το ζήτημα των ακατάλληλων σχολικών κτιρίων, στη Σερβική Δημοκρατία, σε περιοχές της Σρεμπρένιτσα και του Κότορ- Βάρος, Μουσουλμάνοι γονείς τονίζουν ότι παραμένουν άλυτα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και ότι δεν έχει διασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών τους να διδάσκονται τα μαθήματα στη βοσνιακή γλώσσα.
«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε τα παιδιά μας να έχουν ποιοτική μόρφωση και να μελετούν τη γλώσσα και την ιστορία τους, όπως επιτρέπει ο νόμος και δεν θα υποκύψουμε στα σχέδια εκείνων, οι οποίοι θεωρούν τη Σερβική Δημοκρατία χώρο ενός λαού και ενός πολιτισμού» ανέφερε ο Μούχιζιν Ομέροβιτς, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων στο Κόνιεβιτς Πόλιε.
Ο συγκεκριμένος σύλλογος το 2003 προσέφυγε στο δικαστήριο, ώστε να διασφαλιστεί να παρακολουθούν τα παιδιά Μουσουλμάνων της Βοσνίας που ζουν στη Σερβική Δημοκρατία μαθήματα στη μητρική γλώσσα. Το δικαστήριο έλαβε απόφαση υπέρ των γονέων, αλλά το υπουργείο Παιδείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας άσκησε έφεση και αναμένεται η απόφαση σε δεύτερο βαθμό.
Ο υπουργός Παιδείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Γκόραν Μουτάμπτζιγια είπε ότι τα παιδιά Μουσουλμάνων μπορούν να παρακολουθούν πρόσθετα μαθήματα στη μητρική γλώσσα, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να ονομάζεται η γλώσσα βοσνιακή.