Μία ακόμα ευκαιρία να παρουσιαστεί ως η προστάτιδα δύναμη της Ορθοδοξίας στην Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους βρήκε η Ρωσία και το Πατριαρχείο Μόσχας.

Αφορμή στάθηκε η επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο προσκύνημα της Γεσθημανής στην Ιερουσαλήμ εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος της Παναγίας, την ώρα μάλιστα που τελούνταν Θεία Λειτουργία.

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές, φέρεται να ανήκει σε ριζοσπαστικές ομάδες ενώ το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, από ριζοσπαστικές ισραηλινές ομάδες, που στοχεύουν εκκλησίες, νεκροταφεία και χριστιανικές περιουσίες, πέρα από τη σωματική και λεκτική κακοποίηση κατά χριστιανών κληρικών, έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο που προφανώς αυξάνεται σε ένταση κατά τις χριστιανικές γιορτές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση προσθέτει: «Η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη εξαιρετικά σημαντική για όλους τους χριστιανούς από την εποχή του Ιησού Χριστού. Η Αγία Πόλη είναι μάρτυρας των σημαντικότερων γεγονότων της χριστιανικής ιστορίας, που είναι βαθιά ριζωμένα στη χριστιανική πίστη. Αυτά τα γεγονότα ενισχύουν τη χριστιανική σύνδεση και προσκόλληση σε αυτήν την πόλη, την οποία εμείς ως Χριστιανοί, οι εκκλησίες, οι ιεροί τόποι και η κληρονομιά μας αποτελούν ουσιαστικό συστατικό της ποικιλόμορφης ιστορίας, του παρόντος και του μέλλοντός της».

Η έκρυθμη κατάσταση που περιγράφει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την οποία έχει κοινοποιήσει και στις ισραηλινές αρχές, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας. Αμφότερες αναφέρθηκαν στο γεγονός της επίθεσης και στο τεταμένο κλίμα που σημειώνεται στην ιερή πόλη.

Στη δήλωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε έναν «αυξανόμενο αριθμό αντιχριστιανικών επεισοδίων πρόσφατα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου «θα βγει με μια ξεκάθαρη δήλωση για το τι συνέβη και θα λάβει εξαντλητικά μέτρα για οι δράστες στη δικαιοσύνη και να αποτρέψουν τέτοια περιστατικά στο μέλλον». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι η κατάσταση σχετικά με τους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή» λόγω των εβραϊκών, μουσουλμανικών και χριστιανικών εορτών που συμπίπτουν φέτος ζητώντας από τις ισραηλινές αρχές να «δείξουν σεβασμό στους εκπροσώπους όλων των θρησκειών στους Αγίους Τόπους».

patriarhis-theofilosJPG
O Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, Πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών, Θεόφιλος Γ'.
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απέστειλε επιστολή στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, εκφράζοντας «συμπάθεια και αδελφική υποστήριξη». «Με θλίψη και αγωνία πληροφορήθηκα την επίθεση Εβραίων εξτρεμιστών, που σημειώθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Γεθσημανή την ώρα της Θείας Λειτουργίας στον Τάφο της Παναγίας, την επίθεση στον ιερέα και την απόπειρα τραυματισμού του Σεβασμιωτάτου Ελενουπόλεως Ιωακείμ. Κατηγορώντας απερίφραστα αυτό το έγκλημα εκφράζω συμπάθεια και αδελφική υποστήριξη προς την Υμετέρα Μακαριότητα», αναφέρεται στην επιστολή. Στην επιστολή του ο προκαθήμενος του Πατριαρχείου Μόσχας διαβεβαίωσε πως η Ρωσική Εκκλησία από πλευράς της θα εξακολουθεί να πράττει «ό, τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να συνδράμουμε όλους τους χριστιανούς, τους ευρισκομένους στους Αγίους Τόπους και κυρίως τα τέκνα της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ».

Η συντονισμένη «επίθεση» προστατευτισμού από τη Ρωσία προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με γεγονότα που δείχνουν ότι Πατριαρχείο Μόσχας και Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση, με την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τη Ρωσική Εκκλησία να μετουσιώνει μεθοδικά σε πράξη τον πόθο της να είναι η προστάτιδα δύναμη της Ορθοδοξίας στην αγία πόλη της Ιερουσαλήμ και η εγγυήτρια της σταθερότητας και της συνέχισης της μακραίωνης παρουσίας της αγιοταφικής αδελφότητας.