Στον σταθερό δρόμο της προσέγγισης με το Πατριαρχείο Μόσχας βαδίζει ακάθεκτο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται όπως και οι επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ’ απένειμε το υψηλότερο παράσημο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τον σταυρό και το αστέρι του Τάγματος του Παναγίου Τάφου στον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιο.

ier-3-768x1024

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του ΤΕΕΣ, Πρωθιερέα Νικολάι Μπαλασόφ, τον Πρωθιερέα Ιγκόρ Γιακμτσούκ και ο Γραμματέα του ΤΕΕΣ, Διάκονο Νικολάι Βασίν.

Στη συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων παρέστησαν επίσης ο Γέρων Αρχιγραμματεύς, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος και ο ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στα Ιεροσόλυμα, Αρχιμανδρίτης Βασιανός.

Σύμφωνα με το mospat.ru, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα θέματα. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη συνέχιση των ένοπλων συγκρούσεων στη γη της Παλαιστίνης, που επηρεάζει τραγικά την καθημερινή ζωή των χριστιανών κατοίκων της περιοχής.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσεύχεται για ειρήνη στους Αγίους Τόπους και για τη διατήρηση και ενίσχυση της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους.

Οι συνομιλητές έθιξαν επίσης θέματα διαθρησκειακού διαλόγου, διαθρησκειακών και διορθόδοξων σχέσεων.

Για την προσφορά του προς την, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος απένειμε στον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιο το υψηλότερο παράσημο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – τον σταυρό και το αστέρι του Τάγματος του Παναγίου Τάφου για την προσφορά του Πατριαρχείο Μόσχας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ.

Το ερώτημα είναι πώς γίνεται μία Εκκλησία να θεωρείται ότι προσφέρει σε μία άλλη Εκκλησία επ’ αφορμή πολεμικών συγκρούσεων ενώ παράλληλα δίνει την ευλογία της σε άλλον πόλεμο ο οποίος είναι μάλιστα εναντίον ορθοδόξων.