Στην Τουρκία ρίχνει της ευθύνες ο Κούτρας για τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής
Για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής
’μεση και με αυστηρό λεξιλόγιο ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβερνήσεως στα όσα προκλητικά δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Τύμπου στα κατεχόμενα, στην παραδοσιακή πρώτη επίσκεψή του σε αυτά, ως νέος Πρόεδρος της χώρας του.
Με δήλωσή του ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις Ερντογάν, αφού χαρακτήρισε ευθύς εξαρχής την επίσκεψή του «παράνομη» και τις δηλώσεις του ως «απογοητευτικές», τόνισε ευθέως ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν». Πρόσθεσε δε: «Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο
»
Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση των Αθηνών στον Τούρκο Πρόεδρο, μέσω των δηλώσεων του Εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ Κ.Κούτρα έχουν ως εξής:
«Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν, πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προβαίνοντας σε απογοητευτικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της ’γκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται άλλωστε από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν.
Με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Ερντογάν, μεταξύ άλλων, επιχείρησε να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό. Κάθε τέτοιος παραλληλισμός είναι ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος. Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους.
Επί πλέον, εφόσον η Τουρκία επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα».
Λ.Σ.Μ.