Ο πόλεμος στην Ουκρανία μοιάζει με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο: Μονομαχία πυροβολικού και πόλεμος χαρακωμάτων. Όταν ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη επίθεση της Ρωσίας θα γίνει από πολλές κατευθύνσεις και πιθανότατα χρησιμοποιώντας άλλες τακτικές από αυτές που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα, «συμπεριλαμβανομένου ενός μεγαλύτερου ρόλου για την αεροπορία της», προειδοποίησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Μετά από ένα χρόνο πολέμου φθοράς το μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δήλωσε από τις Βρυξέλλες «αδυναμία στην κατασκευή και προμήθεια πυρομαχικών». Σύμφωνα με Νατοϊκές πηγές οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία 1.000.000 βλήματα πυροβολικού, το σύνολο σχεδόν των αποθεμάτων τους. Να σημειωθεί δε ότι οι ΗΠΑ παράγουν 100.000 το μήνα στα εργοστάσια τους. Οι Ουκρανοί καταναλώνουν 110.000 βλήματα την εβδομάδα. Από την αντίπαλη πλευρά οι Ρώσοι πλέον καταναλώνουν 70.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα.

Σε τακτικό επίπεδο οι Ουκρανοί προσπάθησαν να συγκεντρώσουν ισχυρές δυνάμεις σε στρατηγικά σημεία ώστε να καθηλώσουν την ρωσική επίθεση. Ένα από αυτά είναι και η πόλη Μπάχμουτ που αναμένεται πλέον να περάσει στα χέρια των Ρώσων. Δυστυχώς όμως σε ένα τέτοιο πόλεμο φθοράς οι απώλειες είναι τεράστιες. Η Ουκρανία έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του στρατού της. Σύμφωνα και μια τελευταία έκθεση της Μοσάντ 200.000 άνδρες είναι νεκροί, και 300.000 είναι τραυματίες. Οι Ρώσοι αντίστοιχα έχουν χάσει 48.000 άνδρες και 17.000 τραυματίες. Το ποσοστό αναπληρώσεων των Ουκρανών είναι πολύ μικρό καθώς εκλείπουν οι ώριμοι στρατιωτικά άνδρες.

Τα άρματα και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που υποσχέθηκαν να αποστείλουν οι σύμμαχοι είναι που λίγα απέναντι στους αριθμούς που μπορεί να παρατάξει η Ρωσία και έχουν την αδυναμία υποστήριξης, σωστής εκπαίδευσης και αξιοποίησης τους. Η ύπαρξη αρμάτων Leopard II και μερικών Marder δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα. Παρόλα αυτά, οι Ουκρανοί αμύνονται σθεναρά και ετοιμάζουν και αυτοί μεγάλες αντεπιθέσεις για να προλάβουν τους Ρώσους.

Το Ρωσικό επιτελείο έχει αρχίσει τις επιθετικές ενέργειες σε όλο το μέτωπο και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς με σκοπό να καταστρέψει όσες υποδομές ακόμη συντηρούν την πολεμική ικανότητα των Ουκρανών. Ταυτόχρονα ανιχνεύουν τα ευάλωτα σημεία της αμυντικής γραμμής τους.

Υπολογίζεται με συντηρητικούς αριθμούς ότι το σύνολο των ρωσικών στρατευμάτων που περιμένουν την «πράσινη φωτοβολίδα» είναι πάνω από 600.000. Προς το παρόν, ο καιρός στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι ώριμος για μια επίθεση πλήρους κλίμακας. Το έδαφος δεν έχει παγώσει αυτόν τον χειμώνα οι βροχές μετατρέπουν το έφορο έδαφος της Ουκρανίας σε λάσπη, την περίφημη «Ρασπουτίτσα». Οι Ουκρανοί αναμένουν την νατοϊκή βοήθεια και οι Ρώσοι το σύνθημα για την επίθεση.