Βρέθηκε το «Ιερό Δισκοπότηρο» της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου: μια νέα εξέταση αίματος που μπορεί να προβλέψει τους όγκους ένα χρόνο προτού σχηματιστούν και εφαρμόζεται ήδη σε νοσοκομεία στη Βρετανία.

«Με την εξέταση αίματος μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο προτού σχηματιστεί σωματικά ως όγκος, ακόμη το είδος του καρκίνου και πού σχηματίζεται», δήλωσε ο Ασίς Τριπάτι, ιδρυτής και CEO της Tzar Labs και πρόεδρος της Epigeneres Biotech.

Για 25 τύπους

Σε κλινική δοκιμή με χίλιους συμμετέχοντες -500 μη καρκινοπαθείς και 500 καρκινοπαθείς- οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν με ακρίβεια το σχηματισμό όγκων σε τουλάχιστον 25 τύπους καρκίνου, όπως μαστού, παγκρέατος, πνεύμονα, παχέος εντέρου κ.λπ.

Ακόμη και ορισμένοι συμμετέχοντες στην υποτιθέμενη «μη καρκινική» ομάδα βρέθηκαν να έχουν προδιάθεση. «Δεν πήραμε ούτε ένα ψευδώς αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα» σημείωσε ο Τριπάτι, αντίθετα από τις προηγούμενες εξετάσεις που είναι επιρρεπής σε ψευδή αποτελέσματα, καθώς «πολύ λίγα» καρκινικά κύτταρα κυκλοφορούν στα αρχικά στάδια του καρκίνου. Η ομάδα Τριπάτι μελέτησε τα βλαστοκύτταρα για βιοδείκτη καρκίνου. Όλα τα κύτταρα, καλά ή κακά, ξεκινούν ως βλαστοκύτταρα και αυτά που καταλήγουν να σχηματίζουν όγκους διαθέτουν γενετικούς δείκτες γι’ αυτή την κατεύθυνση. Αυτό τους επιτρέπει να προσδιορίσουν αν ο καρκίνος βρίσκεται στον ορίζοντα πολύ προτού αυτά τα κύτταρα σχηματίσουν όγκο.

Τι χρειάζεται

Χρειάζονται ένα δισ. καρκινικά κύτταρα προκειμένου να σχηματιστεί ένας όγκος μεγέθους ενός κυβικού εκατοστού που μπορεί να ανιχνευθεί από τομογράφους. Αλλά αυτός ο αρχικός όγκος μεγαλώνοντας αποβάλλει καρκινικά κύτταρα που εισέρχονται στο αίμα και σπέρνουν νέους όγκους ή δίνουν μεταστάσεις. Στα στάδια 3 ή 4, όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν πολλαπλασιαστεί και ανιχνεύονται με συμβατικά μέσα, είναι πολύ αργά. Το νέο τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο στα στάδια 1 ή 2, γνωρίζει επίσης αν τα βλαστοκύτταρα ενός ασθενούς φέρουν γενετική προδιάθεση να γίνουν καρκινικά έως και δεκαοκτώ μήνες πριν.

Πλεονεκτήματα

Αυτό δίνει στους γιατρούς τεράστιο πλεονέκτημα για στοχευμένες θεραπείες πρόληψης. Επίσης απαλλάσσει από τις βιοψίες, καθώς «η τελευταία έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι η βιοψία επιταχύνει τη δραστηριότητα του όγκου, ενώ η νέα εξέταση μπορεί να γίνει ξανά και ξανά χωρίς βλάβη», όπως γράφει στη δημοσίευση το «Stem Cells». «Για όσους έχουν ήδη καρκίνο, η νέα εξέταση μπορεί να πει ακριβώς σε ποιο όργανο ετοιμάζεται μετάσταση, διακρίνει αν η φαρμακευτική αγωγή λειτουργεί ή όχι, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, ελέγχεται το σχήμα κάθε τόσο. Ένα ισχυρό πλεονέκτημα, διότι δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται οι βιοψίες».

*Δημοσιεύτηκε στην On Time στις 29 Μαρτίου 2023.