Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιάς πραγματοποίησε χθες στη Γερμανία ο Κάρολος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Καμίλα.

Άκρως θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν στο βασιλικό ζευγάρι οι Γερμανοί. Αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς, σε ένδειξη σεβασμού, δύο αεριωθούμενα Typhoon συνόδευσαν το αεροπλάνο που μετέφερε τον βασιλιά Κάρολο, την Καμίλα και τη συνοδεία τους καθώς πλησίαζαν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Το βασιλικό ζεύγος έγινε δεκτό με χαιρετισμό από 21 πυροβόλα όπλα, καθώς και ένα πέρασμα από δύο μαχητικά αεροσκάφη όταν βγήκαν από το RAF Voyager.

Μια άλλη ένδειξη του σεβασμού της Γερμανίας στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας ήταν το γεγονός πως ο βασιλιάς δεν έγινε δεκτός στην προεδρική κατοικία, το ανάκτορο Bellevue, όπου παραδοσιακά υποδέχονται τους επίσημους επισκέπτες. Αντ’ αυτού, η τελετή άφιξης μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο διασημότερο ίσως δημόσιο ορόσημο της πόλης, την Πύλη του Βραδεμβούργου. Μια ακόμη μικρή αλλά σημαντική χειρονομία, όπως η πρόσκληση να μιλήσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο σήμερα το πρωί, όπως σημειώνει ο γερμανικός Τύπος.

Το επίσημο δείπνο 

Το βράδυ ακολούθησε το επίσημο δείπνο του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προς τιμή του βασιλιά Καρόλου και το οποίο πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό Schloss Bellevue, μια μεγαλοπρεπή πρώην βασιλική κατοικία του 18ου αιώνα στο Βερολίνο, η οποία σήμερα χρησιμεύει ως προεδρική κατοικία.

Το βασιλικό ζεύγος έκανε μια εκθαμβωτική είσοδο στην επίσημη δεξίωση, με την Καμίλα να φορά ένα μαύρο βραδινό φόρεμα, καθώς και τη διαμαντένια τιάρα, η οποία ήταν η αγαπημένη της βασιλομήτωρος. Προκειμένου να τιμήσει και τη βασίλισσα Ελισάβετ, όμως, φόρεσε το διαμαντένιο περιδέραιό της.

Κομψός ήταν και ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος φόρεσε λευκή γραβάτα με το παράσημο του Τάγματος Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, καθώς και το διαμαντένιο παράσημο του Bath Neck Order και άλλα μετάλλια.

O ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας χάρισε στον βασιλιά Κάρολο μία φωτογραφία από το πρώτο του ταξίδι στη Γερμανία όταν ήταν παιδί, με τον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο.

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue χθες το βράδυ ήταν ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ και η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Επιπλέον, καλεσμένοι ήταν η χορεύτρια του γερμανικού σόου «Let's dance» Μότσι Μαμπούζε, η οποία συμμετέχει ως κριτής και στην αντίστοιχη βρετανική παραγωγή, την οποία παρακολουθούν φανατικά ο βασιλιάς και η σύζυγός του και ο Γερμανοβρετανός τραγουδιστής, μέλος του διάσημου συγκροτήματος «Toten Hosen».

Όσο για το δείπνο, αποτελούνταν από μαριναρισμένο κυπρίνο και νεροκάρδαμο, κοτόπουλο και μανιτάρια με μείγμα βύνης βατόμουρου και επιδόρπιο με δαμάσκηνο και μαύρο τσάι, συνοδευόμενα από τρία διαφορετικά κρασιά ή μη αλκοολούχα κοκτέιλ.

Ο θερμός λόγος του βασιλιά Καρόλου 

Ο βασιλιάς εκφώνησε έναν θερμό λόγο ανακαλώντας τις τρυφερές αναμνήσεις από τις μπιραρίες και τα βαυαρικά λουκάνικα, ενώ εξήρε επίσης τη ζεστασιά και τη «διαρκή αξία» της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Γερμανία.

Ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την άνοδό του στον θρόνο, δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν ήδη «συγκινηθεί βαθύτατα από τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάχθηκε στη Γερμανία – όπως ακριβώς και σε κάθε προηγούμενη επίσκεψή μας σε αυτή την πολύ ξεχωριστή χώρα».

«Είναι αξιοσημείωτο ότι συνειδητοποιώ ότι έχω επισκεφθεί τη Γερμανία περισσότερες από σαράντα φορές - ένα μέτρο της σημασίας αυτής της σχέσης, φυσικά, αλλά και, φοβάμαι, του πόσο καιρό υπάρχω! Σκέφτομαι επίσης με αγάπη εκείνη το ταξίδι στη Γερμανία κατά το οποίο η σύζυγός μου και εγώ δοκιμάσαμε βαυαρικά λουκάνικα σε μια λαϊκή αγορά στο Μόναχο και βρεθήκαμε να πίνουμε μπίρα και να χορεύουμε βαλς στο Hofbräuhaus! Καταλαβαίνω γιατί ο Άγιος Βονιφάτιος, ένας Άγγλος μοναχός, ο οποίος είναι διάσημος για το κήρυγμά του στη Γερμανία, είναι επίσης προστάτης των ζυθοποιών!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά τα χρόνια, και με τόσους πολλούς τρόπους, έχω εντυπωσιαστεί από τη ζεστασιά της φιλίας μεταξύ των εθνών μας και από τη ζωτικότητα της εταιρικής μας σχέσης σε αμέτρητους τομείς. Ήταν, κ. πρόεδρε, μια φιλία που είχε μεγάλη σημασία για τη μητέρα μου, την αείμνηστη βασίλισσα, η οποία νοιαζόταν βαθιά για τον δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας. Ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους, για άλλη μια φορά, για τα βαθιά συγκινητικά μηνύματα υποστήριξης και αγάπης που λάβαμε από τόσους πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία μετά τη θλίψη του θανάτου της πέρυσι. Κυρίες και κύριοι, η καλοσύνη σας σήμαινε για την οικογένειά μου και εμένα περισσότερα απ' όσα μπορώ να εκφράσω», δήλωσε στη συνέχεια ο βασιλιάς Κάρολος.