Πορεία προς τη Νέα Υόρκη έχει πάρει, από το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ, φεύγοντας από το θέρετρό της Μαρ α Λάγκο για να γίνει ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ιστορία που παραδίδεται σε εισαγγελέα, έπειτα από ποινική δίωξη που του άσκησε ο τελευταίος για την απόπειρα δωροδοκίας στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελ. 

Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να φορέσει χειροπέδες. Ο Τραμπ επρόκειτο να είναι καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του και μέχρι τις 21:15 την Τρίτη, όταν παρουσιαστεί ενώπιον του Άλβιν Μπραγκ, περικυκλωμένος από δυνάμεις ασφαλείας. 



Ωστόσο, ενθυμούμενες και ό,τι συνέβη στο Καπιτώλιο από τη στιγμή που κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές του 2016, η παρουσία του στον εισαγγελέα έχει προκαλέσει συναγερμό στις Αρχές, καθώς υπάρχουν φόβοι πως υποστηρικτές του θα προκαλέσουν εντάσεις.



Ηδη οι χαρακτηρισμοί του Ρεπουμπλικανού τέως Προέδρου των ΗΠΑ κατά του εισαγγελέα που του άσκησε δίωξη (τον αποκάλεσε, μεταξύ άλλων, «ζώο» και «ψυχοπαθή») έχουν οξύνει το κλίμα και υπάρχει μία εκτίμηση ότι με το ίδιο ύφος θα παρουσιαστεί και ενώπιον του Αλβιν Μπραγκ, κάτι που μπορεί και να επιβαρύνει τη θέση του.



Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν ανήρτησε χθες στο Twitter πρόσκληση προς τους υποστηρικτές του κόμματος να διαδηλώσουν μαζί της κοντά στο κτίριο του δικαστηρίου, λέγοντας «στόχος τους δεν είναι ο πρόεδρος Τραμπ, στόχος τους είμαστε εμείς, εκείνος απλώς βρίσκεται στη μέση». Πάντως, ευχαρίστησε τον εισαγγελέα Μπραγκ επειδή... έκρινε τις εκλογές του 2024 υπέρ του Τραμπ. 



Κάποιοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ζητήσει να εκτελεστούν ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Άλβιν Μπραγκ και τα μέλη της Επιτροπής Ενόρκων που αποφάνθηκε ότι πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες στον Τραμπ, σύμφωνα με την οργάνωση Site Intelligence Group.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, που είναι πρώην αστυνομικός, προειδοποίησε τη Δευτέρα τους «ταραξίες» που ενδέχεται να πάνε την Τρίτη στην πόλη του. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και απλό: συγκρατηθείτε», είπε ο δήμαρχος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την επικεφαλής της Αστυνομίας, Κίτσαντ Σιούελ.

Ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν τεθεί σε επιφυλακή από την Παρασκευή, 31 Μαρτίου, είναι εντυπωσιακός: 55.000. Έχουν στηθεί μεταλλικοί φράχτες γύρω από τον Πύργο Τραμπ και έχουν αποκλειστεί δρόμοι γύρω από το δικαστήριο του Μανχάταν.

Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές» που να σχετίζονται με την εμφάνιση του Τραμπ στο δικαστήριο.