Ο Ριγιάν Αλσέμπλ, που προέρχεται από τους Πράσινους, είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη ιστορία. Την Κυριακή, κατέβηκε σαν ανεξάρτητος υποψήφιος και επικράτησε των αντιπάλων του με 55,4% στην εκλογική αναμέτρηση. Έφτασε στη Γερμανία από τη Συρία πριν από οκτώ χρόνια, το 2015, μαζί με το κύμα προσφύγων από τη χώρα προς την Ευρώπη. Σήμερα ο Ριγιάν Αλσέμπλ, στα 29 του, είναι ο δήμαρχος του Όστελχάιμ, ενός χωριού με 2.500 κατοίκους στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στα νοτιοδυτικά.

Στην εκστρατεία του υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, να κάνει προτεραιότητα την ψηφιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης. Ο 29χρονος, κατάγεται από την κοινότητα των Δρούζων που έχουν τη δική τους μονοθεϊστική θρησκεία, είχε αρχίσει να σπουδάζει οικονομικά και τραπεζική διοίκηση πριν εγκαταλείψει λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Πρόκειται –κατά πάσα πιθανότητα- για τον πρώτο από τους 430.000 Σύρους που υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία το 2015 και 2016 ο οποίος εκλέγεται σε αξίωμα. Πέρυσι υπολογίστηκε ότι μόνο το 1,2% των δημάρχων στη χώρα έχει καταγωγή από μεταναστευτικούς ή προσφυγικούς πληθυσμούς.