Κόβει την ανάσα βίντεο που καταγράφηκε τις πρώτες στιγμές μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ολλανδία. Υπενθυμίζεται ότι επιβατικό τρένο εκτροχιάστηκε όταν συγκρούστηκε με μηχάνημα έργου που βρισκόταν στις σιδηροδρομικές ράγες.

Το βίντεο-ντοκουμέντο συγκλονίζει. Ένας άνδρας ακούγεται να κάνει έκκληση στους επιβάτες να απομακρυνθούν από το βαγόνι: «Βγείτε όλοι έξω». Στη συνέχεια, εμφανώς ταραγμένος, ο ίδιος άνδρας ακούγεται να ρωτάει «είστε καλά;», με μια γυναίκα να του απαντά «ναι». Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα διακρίνονται και άλλοι επιβάτες, οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα του βαγονιού για να βγουν έξω. Μια γυναίκα ακούγεται να λέει με αγωνία: «Μπορείτε να με βοηθήσετε;».

Τι συνέβη

Η σύγκρουση σημειώθηκε κοντά στο χωριό Βούρσχοουτεν κατά τη διάρκεια του νυχτερινού δρομολογίου επιβατικού τρένου, με περίπου 50 επιβάτες, από τη Λάιντεν στη Χάγη.

Μετά τη σύγκρουση το πρώτο βαγόνι του τρένου εκτροχιάστηκε και βρέθηκε σε χωράφι, το ίδιο συνέβη και με το δεύτερο, ενώ στο τελευταίο βαγόνι εκδηλώθηκε φωτιά, η οποία κατασβέστηκε. Ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για έναν νεκρό και 30 τραυματίες, 19 εκ των οποίων χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, καθώς τα τραύματά τους δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο σημείο του εκτροχιασμού.

Οι μαρτυρίες

«Νιώσαμε ένα τεράστιο τράνταγμα και αμέσως τα φώτα έσβησαν», αφηγήθηκε στο Omroep West ένας από τους επιβάτες. «Δεν μπορέσαμε να βγούμε αμέσως από το τρένο, επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Τελικά βγήκαμε, αφού μας φάνηκε πως είχαν περάσει ώρες».

Ένας 20χρονος δήλωσε πως «ήταν σαν ταινία, τα φώτα έσβησαν, έγινε σκοτάδι, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βγουν από το τρένο. Είδα τραυματίες, ο μηχανοδηγός του τρένου ούρλιαξε. Βοήθησα κάποιους που πονούσαν πολύ. Καλέσαμε στο 112 και οι διασώστες έφτασαν σε 10 λεπτά. Ήταν σημαντική η βοήθεια από τους κατοίκους του χωριού».

Ο Γερούν Βίνεν της Prorail, της εταιρείας η οποία συντηρεί τις σιδηρογραμμές, δήλωσε πως έχουν αρχίσει έρευνες, μεταξύ άλλων, από την ίδια την εταιρεία του, την Αστυνομία και το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο ερευνά τα σοβαρά ατυχήματα. «Ευτυχώς αυτό είναι ένα πολύ-πολύ μοναδικό δυστύχημα, αλλά είναι ένα φρικτό δυστύχημα», δήλωσε ο Βίνεν στο Reuters στον τόπο του δυστυχήματος.

«Εμείς στην Prorail διεξάγουμε την έρευνα πρώτα απ’ όλα για να διαπιστώσουμε τι συνέβη και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε στο μέλλον», δήλωσε, προσθέτοντας: «Όλοι είναι πραγματικά συγκλονισμένοι».