Από ισχυρός πολιτικός της Ρουμανίας… τηλεμάγειρας ο Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος έκανε στροφή στην καριέρα του εγκαταλείποντας την πολιτική για να παρουσιάζει τις δικές του «υγιεινές» συνταγές μέσα από το YouTube.

Ο Ντραγκνέα, ένας από τους ισχυρότερους κάποτε πολιτικούς της Ρουμανίας, καταδικάστηκε το 2019 σε κάθειρξη 3,5 ετών για υπόθεση διαφθοράς: σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε αφήσει δύο γυναίκες στο μισθολόγιο κρατικής υπηρεσίας μεταξύ 2006-13, μολονότι την ίδια περίοδο εργάζονταν για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD), του οποίου εκείνος ηγείτο.

Η συνταγή που «ενισχύει την ανδρική γονιμότητα»

Το 2021 ο Ντραγκνέα βγήκε από τη φυλακή και τώρα, δύο χρόνια αργότερα, παρουσίασε το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής "Bucătăria de acasă" («Κουζίνα στο Σπίτι») με μια μαύρη ποδιά πάνω από το γαλάζιο πουκάμισό του, τεμαχίζοντας λαχανικά με υπόκρουση soul μουσικής.

«Για τους λιγοστούς ανάμεσά σας, που δεν με γνωρίζετε, ονομάζομαι Λίβιου Ντραγκνέα», είπε στην αρχή της εκπομπής. «Για κάθε συνταγή που ανακαλύπτουμε, θα σας λέω και τα οφέλη της για την υγεία, καθώς πιστεύω ότι ήρθε η ώρα όλοι μας να αρχίσουμε να τρώμε υγιεινά», πρόσθεσε.

«Αρχικά, θα ψιλοκόψουμε τα κρεμμύδια», είπε ρουφώντας γουλιές νερού από μια κούπα «για να μην κλάψω μπροστά σας», όπως εξήγησε, (προφανώς από τα κρεμμύδια).

Η πρώτη συνταγή του Ντραγκνέα αφορούσε ένα πιάτο με κίτρινα φασόλια, τοματοπολτό, καρότα και μισό ποτήρι λευκό κρασί, μεταξύ άλλων συστατικών, που όπως ο ίδιος είπε, βοηθά πολύ στην ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας.

Δηκτικά σχόλια για την αλλαγή καριέρας του Ντραγκνέα

Από τη στιγμή που αναρτήθηκε το πρώτο επεισόδιο συγκέντρωσε σχεδόν 300.000 θεάσεις και πάνω από 1.200 σχόλια -ειρωνικά ως επί το πλείστον για το διάστημα που ο πρώην πολιτικός έκανε φυλακή. «Είναι πολύ καλό πιάτο. Είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω όταν ήμαστε συγκρατούμενοι», σχολίασε δηκτικά ένας θεατής.

Άλλοι, πάντως, έσπευσαν να τον στηρίξουν. «Ωραία αλλαγή καριέρας», έγραψε ένας οπαδός του. «Ελπίζω η εκπομπή να πάει καλά και να μη χρειαστεί να επιστρέψεις στην πολιτική», πρόσθεσε ένας τρίτος.

Στο διάστημα που ήταν επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας ο Ντραγκνέα ανέτρεψε τον πρωθυπουργό, που είχε αναδείξει το κόμμα του επειδή είχαν εμπλακεί σε διαπάλη εξουσίας. Θεωρείτο ένας από τους αυταρχικούς ηγέτες κρατών της ανατολικής Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος PiS της Πολωνίας, για τον τρόπο που χρησιμοποιούσε την εξουσία του για να υπονομεύσει το κράτος Δικαίου. Ο Ντραγκνέα είχε εισηγηθεί αλλαγή της νομοθεσίας, που θα αποδυνάμωνε την ικανότητα της δικαστικής εξουσίας να καταπολεμά υποθέσεις διαφθοράς. Συγκαταλεγόταν στους θαυμαστές του Ντόναλντ Τραμπ και με εθνικιστική ρητορική εξαπέλυε μύδρους κατά ξένων εταιρειών, αξιωματούχων της ΕΕ, της αντιπολίτευσης, ΜΚΟ και μέσων ενημέρωσης.