Τουλάχιστον αποσπασματικά η έρευνα για την ανθρώπινη εξέλιξη ουδέναν αφήνει αδιάφορο. Ως εκ τούτου, επιστήμονες από τη Βραζιλία, αφορμώμενοι κοκάλων που ανακαλύφθηκαν το 1980, επιχείρησαν τρισδιάστατη και ψηφιακή απεικόνιση για το πώς ήταν πιθανότατα ένας Αιγύπτιος πριν από 30.000 χρόνια. 

Το έναυσμα, δίχως βέβαια να προσδιορίζεται ως τέτοιο, ήταν ένας αρχαιολογικός χώρος στην κοιλάδα του Νείλου. Εκεί, στο Ναζλέτ Χατέρ 2, αναφέρεται από το «Live Science» ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός άνδρα πριν από 43 χρόνια.



Η ανθρωπολογική ανάλυση έδειξε ότι ο άνδρας κυμαινόταν μεταξύ 17 και 29 έτη και είχε ύψος 1,60 μέτρα και αφρικανική καταγωγή. Λίγα ήταν γνωστά γι’ αυτόν, πλην του ότι θάφτηκε δίπλα σε ένα πέτρινο τσεκούρι.

Το παλαιότερο δείγμα Homo Sapiens που βρέθηκε στην Αίγυπτο αποτελεί ο σκελετός αυτός, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου.



Η ψηφιακή σύνδεση των εικόνων ήταν αρκετή ώστε οι ερευνητές να δημιουργήσουν δύο τρισδιάστατες εικόνες του άνδρα. Η πρώτη ήταν μια ασπρόμαυρη εικόνα με τα μάτια κλειστά σε ουδέτερη κατάσταση (τρίτη). Η δεύτερη (βασική) ήταν πιο καλλιτεχνική προσέγγιση, όπου ο νεαρός είχε ανακατωμένα σκούρα μαλλιά και κομμένα γένια.



Οι επιστήμονες εξηγούν πως η προσέγγιση του προσώπου δεν λειτουργεί όπως οι ταινίες του Χόλιγουντ, όπου το τελικό αποτέλεσμα είναι 100% συμβατό με την πραγματικότητα. Ό,τι στατιστικό δεδομένο υπάρχει χρησιμοποιείται, ουδέν περαιτέρω. Γι' αυτό η δομή είναι απλή. «Παρ' όλα αυτά, είναι πάντα σημαντικό να εξανθρωπίζουμε το πρόσωπο του ατόμου όταν δουλεύουμε με ιστορικούς χαρακτήρες, καθώς, συμπληρώνοντας τη δομή με μαλλιά και χρώματα, η ταύτιση με το κοινό θα είναι μεγαλύτερη, προκαλώντας το ενδιαφέρον και -ποιος ξέρει- την επιθυμία να μελετήσει περισσότερο», προστίθεται.  



Με τις εικόνες τους οι ερευνητές ελπίζουν ότι η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα πώς έχουν εξελιχθεί οι άνθρωποι με την πάροδο του χρόνου. «Το γεγονός ότι αυτό το άτομο είναι άνω των 30.000 ετών το καθιστά σημαντικό για την κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης», εξηγούν.