Υπάλληλοι της Tesla έκαναν «πλάκα» με ευαίσθητα βίντεο πελατών από κάμερες οχημάτων. Όταν ένας ιδιοκτήτης Τesla περιέγραφε πώς λειτουργούσε η εσωτερική κάμερα του αυτοκινήτου του, ίσως δεν φανταζόταν ότι το βίντεο που βλέπει ο ίδιος μπορεί να το βλέπουν και άλλοι.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει ότι από το 2019 έως το 2022 εργαζόμενοι της Tesla μοιράζονταν εικόνες και βίντεο από προσωπικές στιγμές που κατέγραφαν οι κάμερες των αυτοκινήτων των ιδιοκτητών τους.

H έρευνα περιλαμβάνει 9 μαρτυρίες εργαζομένων στην εταιρεία, οι οποίοι παραδέχονται ότι συνήθιζαν να ανταλλάσσουν μεταξύ σοβαρού και αστείου ευαίσθητες προσωπικές εικόνες και βίντεο από τις κάμερες των οχημάτων.

Όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι, οι φωτογραφίες ή τα βίντεο προέρχονται από τις εξωτερικές κάμερες των αυτοκινήτων, οι οποίες μετέδιδαν πληροφορίες ακόμα όταν αυτά ήταν σβηστά, παρκαρισμένα σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και στα γκαράζ των ιδιοκτητών τους.

Για πολλούς οι κάμερες αυτές θεωρούνται χρήσιμες γιατί πολλές καταγράφουν τον υπαίτιο ατυχημάτων. Όμως πόσο προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών;

Η απάντηση της Tesla

Η Tesla έσπευσε να διαβεβαιώσει τους εκατομμύρια πελάτες της ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι ασφαλή.

«Οι καταγραφές από τις κάμερες παραμένουν ανώνυμες και τα δεδομένα των πελατών μας ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους ίδιους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία πριν κάποιος χρησιμοποιήσει την οθόνη λειτουργίας του αυτοκινήτου ζητεί την άδεια χρήσης δεδομένων, μεταξύ των οποίων και μικρά βίντεο ή φωτογραφίες. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, ωστόσο, τα δεδομένα δεν συνδέονται με τον πελάτη ή το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί.

Αρκετοί υπάλληλοι, όμως, δήλωσαν πως το οπτικό περιελάμβανε το γεωγραφικό στίγμα, καθώς και αντικείμενα από τα οποία θα μπορούσε να ταυτοποιηθεί ο ιδιοκτήτης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, άγνωστο παραμένει αν η κοινή χρήση οπτικού υλικού από τα Tesla συνεχίζεται και τώρα μεταξύ των εργαζομένων ή άλλων ανθρώπων.