Ο Κλάρενς Τόμας, 74χρονος δικαστής, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό πέρυσι και μάλιστα διεθνώς, όταν πρωταγωνίστησε στην «απονομιμοποίηση» των αμβλώσεων στις ΗΠΑ όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε πέρυσι την απόφαση Roe v. Wade που κατοχύρωνε συνταγματικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, με τον Τόμας να πρωταγωνιστεί μάλιστα στην εν λόγω απόφαση.

Γνωστός για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ο 74χρονος εντάχθηκε στις τάξεις του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1991, με τις ευλογίες του πατέρα Μπους.

Τα τελευταία 24ωρα ωστόσο, έγινε γνωστό, μέσω δημοσιεύματος στον ιστοχώρο ProPublica, ότι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Χάρλαν Κρόου από το Ντάλας, γνωστός χρηματοδότης του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, προσέφερε στον Κλάρενς Τόμας τις τελευταίες περίπου δύο δεκαετίες, ως «δώρα», δωρεάν πολυτελή ταξίδια ανά την υφήλιο με γιοτ και ιδιωτικά τζετ.

Με ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο 74χρονος δικαστής υποστηρίζει ότι με τον Χάρλαν Κρόου τον συνδέει στενή προσωπική φιλία εδώ και περίπου 25 χρόνια και ότι όντως, στο πλαίσιο της φιλίας τους, έχουν κάνει οικογενειακές διακοπές μαζί.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος υποστήριξε ωστόσο ότι είχε την εντύπωση πως δεν υπήρχε λόγος να αναφέρει αυτά τα ταξίδια. «Στις αρχές της θητείας μου στο Δικαστήριο, ζήτησα καθοδήγηση από τους συναδέλφους μου και άλλους στο δικαστικό σώμα και ενημερώθηκα ότι αυτού του είδους η προσωπική φιλοξενία από στενούς προσωπικούς φίλους, που δεν είχαν δουλειά ενώπιον του Δικαστηρίου, δεν υπήρχε λόγος να αναφέρεται», σημειώνει ο Τόμας στην ανακοίνωσή του.

H ομοσπονδιακή νομοθεσία επιβάλλει στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμπεριλαμβανομένων, να υποβάλλουν ετήσιες αναφορές με τα οικονομικά τους και τα οικονομικών των συζύγων τους.

Οι δικαστές απαγορεύεται να δέχονται δώρα από οποιονδήποτε έχει ανοιχτούς λογαριασμούς ή εμπλοκή με τη δικαιοσύνη. Μέχρι πρότινος ωστόσο, το δικαστικό τμήμα δεν είχε ορίσει με σαφήνεια την εξαίρεση στην οποία ενέπιπταν όσα δώρα μπορούσαν να θεωρηθούν «προσωπική φιλοξενία».

Οι σχετικοί κανόνες αναθεωρήθηκαν σχετικά πρόσφατα. Δώρα όπως η διανυκτέρευση σε μια προσωπική εξοχική κατοικία που ανήκει σε έναν φίλο εξακολουθούν να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις αναφοράς. Ωστόσο, οι αναθεωρημένοι κανόνες απαιτούν να αναφέρονται οι περιπτώσεις στις οποίες οι δικαστές φιλοξενούνται σε εμπορικά ακίνητα, όπως ξενοδοχεία, θέρετρα ή άλλα ιδιωτικά καταφύγια που ανήκουν σε εταιρείες.

Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες, οι δικαστές πρέπει να αναφέρουν και τα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ.

Στην ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Τόμας υποστηρίζει ότι αυτές οι αλλαγές ισχύουν από τον περασμένο Μάρτιο και ότι εκείνος, από εδώ και πέρα, θα τις ακολουθεί.