Τον γύρο του κόσμου κάνει βίντεο που απεικονίζει τον 87χρονο Δαλάι Λάμα να ζητά από ένα μικρό αγόρι να «ρουφήξει τη γλώσσα του».

Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κίνηση του «ιερού» άνδρα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, με αποτέλεσμα να τον οδηγήσουν να ζητήσει συγγνώμη μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.

Αυτό, ωστόσο, δεν φάνηκε αρκετό, αφού τα διεθνή ΜΜΕ «κατακεραυνώνουν» τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, ενώ δημόσια πρόσωπα όπως η Cardi B εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους.

«Και μετά, σήμερα το πρωί, όταν κατέβηκα από το αεροσκάφος, αυτός ο τύπος, είναι μοναχός, είναι πνευματικός ηγέτης, ότι και αν είναι… βλέπω ότι φίλησε ένα αγόρι στο στόμα! Και επιστρέφω στην συζήτηση που έκανα εχθές, κάποιοι εκμεταλλεύονται την θρησκεία», δήλωσε η Cardi B.

«Είναι μέρος ενός αστείου»

Την ίδια ώρα εξόριστος βουλευτής στο Θιβέτ αναφερόμενος στην συγγνώμη του Δαλάι Λάμα δικαιολογεί τον θρησκευτικό ηγέτη.

«Αυτό είναι όλο. Η Αγιότητά του προφανώς έκανε αυτό. Είναι μέρος ενός αστείου. Είναι σαν να παίζει με ένα παιδί. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τίποτα πέρα από αυτό».

Ωστόσο, υπάρχουν και οι υποστηρικτές του Δαλάί Λάμα που λένε ότι στη θιβετιανή κουλτούρα το να βγάζεις τη γλώσσα σου είναι ένδειξη σεβασμού ή συμφωνίας και συχνά χρησιμοποιείται ως χαιρετισμός.

Τα … λάθη του Δαλάι Λάμα

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο Δαλάι Λάμα προκαλεί αντιδράσεις με τα λεγόμενά του ήταν 2019 είχε αφήσει αναστατώσει το βουδιστικό ιερατείο αλλά και ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, όταν δήλωσε ότι «εάν μετά από το θάνατό μου επανέλθω μετενσαρκωμένος σε γυναίκα, αυτή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα όμορφη.

Ποιος είναι ο Δαλάι Λάμα

Ο σημερινός, 14ος σε σειρά διαδοχής Δαλάι Λάμα, είναι κληρονόμος και συνεχιστής μιας ιερατικής παράδοσης που χρονολογείται τα πρώτα χρόνια του 15ου αιώνα μ.Χ.

Κάθε Δαλάι Λάμα έχει διττή αποστολή, καθώς είναι θρησκευτικός αλλά και πολιτικός ηγέτης.

Ο νυν Δαλάι Λάμα είχε κατορθώσει να ξεπεράσει τα όρια της βουδιστικής θρησκείας και να ταυτιστεί με ένα πανανθρώπινο κήρυγμα ειρήνης και αγνότητας τουλάχιστον μέχρι την προβολή του βίντεο.