Deepfakes. Είµαστε βέβαιοι πως δεν έχετε ιδέα περί τίνος πρόκειται. Εάν, όµως, γράψουµε θύµατα σεξουαλικής εκµετάλλευσης (και) της διπλανής πόρτας, το µυαλό σας θα τρέξει -αναπόφευκτα στις... ειδήσεις. ∆εν είναι όµως αυτό το θέµα, αλλά ότι εν δυνάµει όλοι µπορούµε να γίνουµε θύµατα επιτήδειων που θα θελήσουν να µας εµπλέξουν σε πορνό, µε χρήση τεχνολογίας που µπορεί να προσαρµόζει πρόσωπα σε διαφορετικά κορµιά.

Προς το παρόν, προτιµούν τους διασήµους, µε πρώτη και καλύτερη την πιο καλοπληρωµένη αυτήν τη στιγµή ηθοποιό του πλανήτη και «µούσα», χρόνια τώρα, του Γούντι Αλεν, Σκάρλετ Γιόχανσον. Ακολουθεί η Εµα Στόουν, η αγαπηµένη ηθοποιός -και σταθερή συνεργάτιδα- του Γιώργου Λάνθιµου, του οποίου, παρεµπιπτόντως, το στόµα παραµένει ερµητικά κλειστό σχετικά µε την ταινία του «And», που βρίσκεται στη φάση του post production.

89

Σύµφωνα µε έρευνα της Kat Tenbarge για το NBC, τα βίντεο αυτά τραβάνε σαν µαγνήτης εκατοµµύρια επισκέπτες σε ιστοτόπους που φιγουράρουν στην κορυφή των αναζητήσεων στο Google. Οι δε δηµιουργοί τους κερδίζουν χρήµα µε ουρά, χρεώνοντας 5 δολάρια για να «κατεβάσει» κανείς κλιπάκια µε πρόσωπα διασηµοτήτων.

Εννοείται πως δέχονται να πληρωθούν µέσω πιστωτικών (Visa, Mastercard). Και κρυπτονοµισµάτων, πληροφορούµαστε. Πώς ξεκινήσαµε να ασχολούµαστε τόσο µε αυτού του είδους τα παράσιτα, που θησαυρίζουν στην πλάτη µέχρι πρόσφατα ανύποπτων, διεθνούς φήµης celebrities; Η «µη συναινετική», όπως χαρακτηρίζεται, οικονοµία του deepfake αποτέλεσε ατραξιόν για πολλούς όταν η livestreamer «Sweet Anita», µε 1,9 εκατοµµύρια ακολούθους, είδε τον εαυτό της πρωταγωνίστρια σε σεξουαλικό βίντεο, λέγοντας: «Για περίµενε, εγώ είµαι αυτή;». Σύµφωνα µε το NBC, τότε η επισκεψιµότητα του Google αυξήθηκε για το «deepfake porn». Η άνοδος συνέπεσε µε την αύξηση του αριθµού των βίντεο που ανέβηκαν στο MrDeepFakes, από τους πιο γνωστούς ιστοτόπους παγκοσµίως στα deepfake πορνό, που φιλοξενεί και δωρεάν βίντεο, µε περισσότερους από 17 εκατοµµύρια (!) επισκέπτες µηνιαίως, σύµφωνα µε τη SimilarWeb.

90
Η livestreamer «Sweet Anita», με 1,9 εκατομμύρια ακολούθους, είδε τον εαυτό της πρωταγωνίστρια σε σεξουαλικό βίντεο, λέγοντας: «Για περίμενε, εγώ είμαι αυτή;»

Το NBC News, ερευνώντας τους ιστοτόπους µε deepfakes Fan-Topia και MrDeepFakes, διαπίστωσε ότι ήταν εύκολα προσβάσιµοι µέσω του Google. Επίσης ότι οι... καλλιτέχνες τους αξιoποιούσαν την πλατφόρµα ιντερνετικού chat Discord προς ανεύρεση πελατών, διαφηµίζοντας βίντεο προς πώληση. Φυσικά, δέχονται και... παραγγελίες ή παραγγελιές. Στα επιµέρους, κατά την εταιρεία Sensity, που ανιχνεύει και παρακολουθεί συνθετικά Μέσα που έχουν αναπτυχθεί µε τεχνητή νοηµοσύνη, το 96% των deepfakes είναι σεξουαλικού περιεχοµένου.

678
Κάποιες εφαρμογές που κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για deepfake porn
∆ιασηµότητες και ηθοποιοί εµφανίζονται σε αυτά τα deepfakes. Τι, λοιπόν, συµβαίνει; Οταν οι χρήστες ελκύονται από κάποιο βίντεο, «κλικάροντας» στα προφίλ των δηµιουργών, µεταφέρονται στα Fan-Topia links (σύνδεσµοι), όπου µπορούν να απολαύσουν, µέσω «βιβλιοθηκών» που θα προβληθούν στην οθόνη τους, τα βίντεο που θέλουν. Ακριβώς δίπλα είναι τα πεδία όπου οι χρήστες πρέπει να εισαγάγουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας.

Αν και τα περισσότερα deepfake porn αφορούν διάσηµες γυναίκες, οι δηµιουργοί τέτοιου περιεχοµένου προσφέρονται να φτιάξουν βίντεο µε οποιονδήποτε. Πάµε, λοιπόν, και σε µια άλλη κατηγορία: αυτήν του revenge porn, που µπορεί κάλλιστα να συσχετιστεί µε τα deepfakes.

Με ένα χαµηλό αντίτιµο, της τάξης των 65 δολαρίων, µπορεί να σας δείτε όπως σας γέννησε η µαµά σας σε περιπτύξεις στο Internet και να µην ξέρετε από πού σας ήρθε! Τι µπορούµε να κάνουµε σχετικά; Ελάχιστα. Προς το παρόν τουλάχιστον. Μιλώντας στο NBC News, εκπρόσωπος της Google είπε ότι τα θύµατα των deepfakes µπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση σελίδων από την αναζήτηση του Google που περιλαµβάνουν «ακούσια ψεύτικη πορνογραφία».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 8/4/23