Δεκάδες απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (χάρτες, γραφήματα και φωτογραφίες) κυκλοφορούν τώρα στο διαδίκτυο ολοκληρωμένα με χρονοδιαγράμματα και δεκάδες στρατιωτικές πληροφορίες, δίνοντας μια λεπτομερή εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναφέρουν τις απώλειες που έχουν υποστεί και οι δύο πλευρές, για τις στρατιωτικές ευπάθειες της καθεμιάς και, πολύ σημαντικό, για το ποιες θα είναι οι σχετικές δυνάμεις τους όταν η Ουκρανία αποφασίσει να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη εαρινή της επίθεση. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι αναφορές για τις απώλειες των Ουκρανών οι οποίες δεν ταιριάζουν με αυτές που δίνουν τα media και το State Department.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη διαρροή μυστικών αμερικανικών πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία από την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από 14 μήνες. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου φέρονται να λένε ότι τα έγγραφα είναι αληθινά.

Το ίδιο το BBC News έχει εξετάσει περισσότερα από 20 από τα έγγραφα αυτά. Περιλαμβάνουν λεπτομερείς απολογισμούς της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού που παρέχεται στην Ουκρανία καθώς συγκεντρώνει δώδεκα νέες ταξιαρχίες για μια επίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός εβδομάδων. Υπάρχουν εκτενείς αναφορές για την δράση ομάδων ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Special Forces, SAS, κα) στην Ουκρανία και συνολικές αναφορές υλικού και μέσων.

Αναφέρουν επίσης πότε θα είναι έτοιμες οι ταξιαρχίες και απαριθμεί όλα τα άρματα μάχης, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυροβόλα, τόσο σε είδος όσο και σε αριθμό που παρέχονται από τους Δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. Οι συντάκτες των εγγράφων σημειώνουν όμως ότι «οι χρόνοι παράδοσης του εξοπλισμού θα επηρεάσουν την εκπαίδευση και την ετοιμότητα για ανάληψη επιθετικής πρωτοβουλίας».

Μέσα σε όλα τα έγραφα υπάρχουν και χάρτες με τις ακριβείς αμυντικές τοποθεσίες και τις δυνάμεις που τις επανδρώνουν. Ένας άλλος χάρτης περιλαμβάνει ένα «χρονοδιάγραμμα παγωμένου εδάφους», που αξιολογεί τις συνθήκες του εδάφους στην ανατολική Ουκρανία καθώς προχωρά η άνοιξη. Μετά από έναν χειμώνα που δοκίμασε την αεράμυνα της Ουκρανίας στα άκρα, υπάρχει επίσης μια απογοητευτική ανάλυση της φθίνουσας ικανότητας αεράμυνας του Κιέβου, καθώς επιδιώκει να εξισορροπήσει τους περιορισμένους πόρους του για την προστασία των αμάχων, τις κρίσιμες υποδομές και τα στρατεύματά του στην πρώτη γραμμή.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν λένε πολλά για την κατάσταση του στρατού της Ουκρανίας. Περιέχουν στοιχεία επίσης για ορισμένους από τους άλλους συμμάχους της Ουάσιγκτον. Από το Ισραήλ έως τη Νότια Κορέα, τα έγγραφα αποκαλύπτουν εσωτερικές συζητήσεις που διεξάγουν αυτές οι χώρες σχετικά με την Ουκρανία και άλλα ευαίσθητα ζητήματα. Ορισμένα από τα έγγραφα χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα, άλλα για να κοινοποιηθούν μόνο στους στενότερους συμμάχους των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής.

Ποιος διέρρευσε τα έγγραφα και γιατί

Η ιστορία είναι ότι αρχικά τα έγγραφα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά από την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord, στο 4Chan και το Telegram, όπως το έχει έχει ήδη διηγηθεί ο Aric Toler της ερευνητικής ομάδας πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Bellingcat. Ο Toler λέει ότι δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να αποκαλυφθεί η αρχική πηγή των διαρροών, αλλά καταγράφει την εμφάνισή τους σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που είναι δημοφιλής στους παίκτες διαδικτυακών παιχνιδιών στις αρχές Μαρτίου. Συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, μετά από μια διαμάχη για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε έναν διακομιστή Discord όπου συχνάζουν παίκτες του διαδικτυακού παιχνιδιού υπολογιστή Minecraft, ένας χρήστης έγραψε «εδώ έχετε κάποια έγγραφα που διέρρευσαν», πριν δημοσιεύσει 10 από αυτά. Πάντως στους διαδρόμους του Κογκρέσου και στις αίθουσες του Πενταγώνου λέγεται ότι η διαρροή ήρθε από πολύ ψηλά καθώς τα έγγραφα αυτά είναι μόνο για πολύ λίγους. Η εκτίμηση που δίδεται και από τον τύπο είναι ότι αυτός που τα διέρρευσε το έκανε με σκοπό να φανεί η πραγματικότητα για τον πόλεμο στην Ουκρανία η αστοχία της Αμερικάνικης πολιτικής και να ασκηθούν πιέσεις για να περιοριστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτόν. Από ότι φαίνεται τα πράγματα τελικά δεν πηγαίνουν τόσο καλά για το Κίεβο στον πόλεμο αυτό και οι Αμερικανοί δεν μπορεί να είναι χαρούμενοι που τόσο ευαίσθητο υλικό εμφανίστηκε σε δημόσια θέα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.