Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην τελετή παράδοσης τoυ πολεμικού πλοίου TCG Anadolu χθες στα ναυπηγεία Τούζλα στην Κωνσταντινούπολη. Στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο πρόεδρος του κόμματος MHP Devlet Bahceli.

Το TCG Anadolu είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του είδους του για την Τουρκία όπου μπορεί να υποστηρίξει μεταφορικά ελικόπτερα και UAV. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής Bayraktar, Kızılelma, θα μπορούν να αποπροσγειώνονται από αυτό το πλοίο. Το Anadolu μπορεί να μεταφέρει επίσης και άρματα μάχης και αμφίβια οχήματα και πεζοναύτες για να διεξάγει αμφίβιες επιχειρήσεις στην νοτιοανατολική μεσόγειο, στο λιβυκό πέλαγος και νότια της Κρήτης. Με αυτό το σκάφος οι Τούρκοι σαν σκοπό έχουν την άσκηση στρατιωτικής διπλωματίας και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε κάθε γωνιά της Μεσογείου. Πιθανόν αν τα μεγαλόπνοα σχέδια του Ερντογαν το επιτρέπουν, ακόμη και εκτός της Μεσογείου… Τα οπλικά συστήματα, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα συστήματα αναζήτησης υπέρυθρων, έγκαιρης προειδοποίησης λέιζερ, και ραντάρ έχουν κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας και το πρώτο στον κόσμο που μεταφέρει μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (UCAV), σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Έχει μήκος 232 μέτρα, ύψος 58, πλάτος 32, πλήρωμα 1.400 ανδρών και η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τους 21 κόμβους. Διαθέτει επίσης νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, με δύο εξοπλισμένα χειρουργεία. Το TCG Anadolu κατασκευάστηκε από μια τουρκοϊσπανική κοινοπραξία και βασίστηκε στο ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I. Το σκάφος βέβαια είχε παρουσιάσει αρκετά προβλήματα ιδιαίτερα στο σύστημα πρόωσης το οποίο λέγεται ότι έχει λυθεί. Το αρχικό σχέδιο της Άγκυρας ήταν να μεταφέρει αμερικανικά αεροσκάφη F-35 B τα οποία μπορούσαν να απογειωθούν από τον μικρό διάδρομο ενός αεροπλανοφόρου. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό άλλαξε όταν οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αφού η Άγκυρα στράφηκε στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, το 2019. Η Τουρκία μετέτρεψε τότε το Anadolu σε πλοίο μεταφοράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η παρουσία του σκάφους ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμα ένα πρόβλημα στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας μας που θα πρέπει να λάβει υπόψιν ότι ένα πλοίο με μια τέτοια δυναμική θα μπορεί να μεταφέρει και να υποστηρίξει δυνάμεις οπουδήποτε στην Μεσόγειο και κυρίως στο τρίγωνο Ισραήλ Αίγυπτου Κύπρου όπου υπάρχουν τα πολύτιμα κοιτάσματα. Από την άλλη μεριά ένα τέτοιο σκάφος για να προστατευτεί χρειάζεται να απασχολεί πλοία συνοδείας και αντιαεροπορική ισχύ ώστε να μπορεί να μείνει αλώβητο. Ειδάλλως σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως του Αιγαίου, το Anadolu, ένα σκάφος ανοικτής θαλάσσης, κινδυνεύει να γίνει ένας εύκολος στόχος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.