Θα σε κάνω βασίλισσα. Και την έκανε. Ένας έρωτας που έμεινε στη σκιά. Μια αιώνια ερωμένη που έγινε… βασίλισσα. Ο λόγος για την Καμίλα. Τη σύζυγο του βασιλιά Καρόλου που παρά τις «διαταγές» της βασίλισσας Ελισάβετ, εκείνος τελικά αποφάσισε να τη χρίσει βασίλισσα.

 Από τη στέψη του επόμενου μήνα, η βασίλισσα-σύζυγος Καμίλα θα έχει επιτέλους ανέλθει στον τίτλο της βασίλισσας, χωρίς, ωστόσο, ο κόσμος να γνωρίζει πολλά γι' αυτήν. Οι λόγοι είναι πολλοί. Δεν έδινε ποτέ έως τώρα συνεντεύξεις, ενώ στις ελάχιστες που έχει παραχωρήσει τον τελευταίο καιρό είναι τυπικά βασιλικές.

 Είναι αυτονόητο, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian», ότι η Καμίλα θέλει να αποφύγει να μιλήσει για ζητήματα όπως μοιχεία, γάμος, διαζύγιο, βασιλική οικογένεια, τις διαβαθμίσεις της κοινωνικής ιεραρχίας, τον Κάρολο και την Νταϊάνα. Για την ακρίβεια, αυτές οι συζητήσεις έχουν διαδραματιστεί με την Καμίλα ως «αντικείμενο», αλλά ποτέ ως υποκείμενο.

 1947-64: Μια αξιοσημείωτη παιδική ηλικία

Γεννημένη στο νοσοκομείο King's College του νότιου Λονδίνου, από τη Rosalind, το γένος Cubitt, και τον Bruce Shand, η Καμίλα είχε πολλούς επώνυμους στο οικογενειακό της δέντρο, μεταξύ των οποίων η Alice Keppel, ερωμένη του Εδουάρδου VII, και ο Thomas Cubitt, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τόσες πολλές αξιόλογες παμπ.

 Η οικογένεια ήταν αρκετά εύρωστη, με σπίτια στο East Sussex και στο South Kensington. Οι γονείς μεγάλωσαν την Καμίλα και τα μικρότερα αδέλφια της, την Annabel και τον Mark (που πέθανε σε ατύχημα το 2014), με τον συνηθισμένο τρόπο. Μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν ασυνήθιστοι για την τάξη και την εποχή τους σε ένα μόνο σημείο: ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικοί και στοργικοί. Η Καμίλα πάντα τους περιέγραφε με θέρμη, ενώ η Άναμπελ δήλωσε στο Vanity Fair: «Σε αντίθεση με πολλούς από τη γενιά μας, είχαμε αυτή την απίστευτα ζεστή, εύκολη σχέση με τους γονείς μας». Προσθέστε και μερικά σκυλιά και άλογα και αυτή η παιδική ηλικία, ως διά μαγείας, φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της Καμίλα. Έτσι περιγράφουν οι σχολικοί φίλοι -και μάλιστα όλοι οι γνωστοί συνεργάτες- την Καμίλα: αισιόδοξη, χαρούμενη, ανέμελη.

 Όταν οι ιστορικοί γράφουν για τους βασιλιάδες και τις ερωμένες τους, κάνουν πάντα αυτή την επισήμανση όταν, μάλιστα, ο βασιλιάς δεν επιλέγει με βάση την ομορφιά. Αλλά αν αναλογιστεί κανείς τη βασιλική οικογένεια, κανένα μέλος δεν δείχνει έστω και ελάχιστα ευτυχισμένο. Κι αφού ο βασιλιάς Κάρολος «γεννήθηκε μεταφορικά με πονοκέφαλο», σύμφωνα με τα λόγια του βασιλικού βιογράφου Hugo Vickers, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ο διάδοχος του θρόνου έλκεται αδυσώπητα από τη μοναδική γυναίκα στον κύκλο του που δεν είχε έκφραση «σαν μπουλντόγκ που γλείφει τσουκνίδα».

 Πήγε στο σχολείο Queen's Gate στο South Kensington και στη συνέχεια στο Mon Fertile, ένα σχολείο «τελειοποίησης» στην Ελβετία που έχει πλέον καταργηθεί. Φαίνεται ότι τα δημόσια σχολεία υπάρχουν για να δημιουργούν το υλικό που χρειάζονται για την τάξη που θέλουν να φτιάξουν.

 1965-73: Η πρωτοεμφανιζόμενη

Όταν η Καμίλα ήταν 17χρονη ντεμπιτάντ το 1965, το fandango της εξόδου είχε αρχίσει να κλείνει. Οι κυρίες της κοινωνίας δεν παρουσιάζονταν πλέον στη βασίλισσα. Το ερώτημα που διέπει ολόκληρο το έπος της Καμίλα και του Καρόλου, μέσα από τη σχέση τους, μέσα από τους αντίστοιχους πρώτους τους γάμους και όλες τις συνέπειες είναι: αν του άρεσε τόσο πολύ, γιατί δεν την παντρεύτηκε εξαρχής; Όπως γράφει ο «Guardian», είναι επειδή, όταν γνώρισε τον Κάρολο το 1971, δεν ήταν παρθένα.

 Χάρη στο συναρπαστικό βιβλίο του Gyles Brandreth, «Charles & Camilla: Portrait of a Love Affair», γνωρίζουμε ακόμη και την ημερομηνία που έχασε την παρθενιά της και από ποιον (27 Μαρτίου 1965, Kevin Burke). Ο Brandreth στο βιβλίο του ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πολλά για την Καμίλα όταν άρχισε να γράφει. Ο Brandreth στη «Daily Mail» λέει ότι τη γνώριζε ως έφηβη, όταν συνήθιζε να καπνίζει Woodbines. Ήταν ωραίο να είσαι ερωμένη του πρίγκιπα, όποιο κι αν ήταν το παρελθόν σου, αλλά όχι σύζυγός του. Ο Κάρολος θέλησε να την παντρευτεί στα τέλη του 1972, αλλά του το απαγόρευσαν. Προφανώς, και εκείνη παντρεύτηκε τον Parker Bowles το 1973.

 1974-86: Εξαιρετική μητέρα και λάτρης των αλόγων

Ένα από τα διαλείμματα του Πάρκερ Μπόουλς και της Καμίλα, το 1970, έγινε επειδή πίστευε ότι θα μπορούσε να έχει μια ευκαιρία με την πριγκίπισσα Άννα (αυτός και η Άννα αναζωπύρωσαν τη φιλία τους κατά τη διάρκεια του χωρισμού της από τον Μαρκ Φίλιπς στα τέλη της δεκαετίας του 1980).

 Μετά τον γάμο της, η Καμίλα μετακόμισε στο Bolehyde στο Wiltshire και απέκτησε δύο παιδιά, αλλά αυτή και ο Κάρολος ήταν ξανά μαζί από το καλοκαίρι του 1979, πηγαίνοντας σε χορούς χωριστά, αλλά φιλιόντουσαν δημόσια και ό,τι άλλο... Όταν ο Κάρολος επέλεξε το Highgrove ως κατοικία του το 1980, ήταν κοινό μυστικό ότι το έκανε κυρίως λόγω της εγγύτητάς του στο Bolehyde, μόλις 10 μίλια μακριά.

 Ο Κάρολος παντρεύτηκε την Νταϊάνα Σπένσερ το 1981 και επέμεινε στην περιβόητη συνέντευξή του στον Τζόναθαν Ντίμπλμπι το 1994 ότι δεν συνέβη τίποτα μεταξύ αυτού και της Καμίλα. Αργότερα, η Νταϊάνα ήταν ανένδοτη ότι ο Κάρολος και η Καμίλα ήταν πάντα ερωτευμένοι.

 Οι κασέτες «Camillagate», στις οποίες μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Καρόλου και της Καμίλα απομαγνητοφωνήθηκε πρώτα από ένα αυστραλιανό περιοδικό και στη συνέχεια από τα βρετανικά ταμπλόιντ, βγήκαν το 1993. Η ίδια η συνομιλία είχε γίνει στα τέλη του 1989, οπότε ο Κάρολος και η Καμίλα είχαν μια ιδιωτική, αλλά δημόσια σχέση για τουλάχιστον τρία χρόνια. Η κασέτα ήταν απίστευτα προσωπική.

 Η Νταϊάνα ξεσκέπασε το όλο θέμα, πρώτα με το βιβλίο του Άντριου Μόρτον το 1992, και στη συνέχεια, τρία χρόνια αργότερα, με τη συνέντευξη του Μάρτιν Μπασίρ και τη γνωστή πλέον σε όλους φράση: «ήμασταν τρεις σ' αυτόν τον γάμο». Η Καμίλα και ο Πάρκερ Μπόουλς χώρισαν εκείνη τη χρονιά, ο Κάρολος και η Νταϊάνα την επόμενη.

 Αυτό που ίσως δεν θυμάστε είναι πόσο πολύ μισούσε ο κόσμος την Καμίλα, με όλη την οργή του για λογαριασμό της Νταϊάνα. Η κοινή γνώμη τάχθηκε εναντίον της τόσο αμείλικτα που αν είχε γίνει δημοψήφισμα για το τι θα έπρεπε να γίνει με Κάρολο και Καμίλα, η Καμίλα πιθανότατα θα κατέληγε στη φυλακή.

 Ωστόσο, η πιο σκληρή κριτική που έχει δεχθεί είναι του πρίγκιπα Χάρι. Φέτος δήλωσε σε Αμερικανό δημοσιογράφο: «Βλέπω κάποια που παντρεύτηκε σε αυτόν τον θεσμό και έκανε ό,τι μπορούσε για να βελτιώσει τη φήμη της και την εικόνα της, για το δικό της καλό». Ο πρίγκιπας Χάρι την κατηγόρησε ότι διέρρευσε ιστορίες γι' αυτόν και τον Ουίλιαμ -συμπεριλαμβανομένου του χρόνου του σε κέντρο αποτοξίνωσης το 2002- στις εφημερίδες για να βελτιώσει τη θέση της.

 Ο Κάρολος και η Καμίλα παντρεύτηκαν στο Ουίνδσορ. Ο Χάρι, και πάλι, είναι άθελά του αποκαλυπτικός σε αυτό το θέμα. Λέει ότι ο ίδιος και ο Ουίλιαμ είχαν παρακαλέσει τον Κάρολο να μην παντρευτεί την Καμίλα, αλλά, όταν έγινε σαφές ότι θα το έκανε ούτως ή άλλως, «του ευχηθήκαμε τα καλύτερα. Χωρίς να του κρατήσουμε κακία. Αναγνωρίσαμε ότι επιτέλους θα ήταν με τη γυναίκα που αγαπούσε, τη γυναίκα που πάντα αγαπούσε».

 Η κοινή γνώμη πλέον έχει μαλακώσει. Ο Mark Bolland, πρώην αναπληρωτής προσωπικός γραμματέας του Καρόλου, σε μια σπάνια στιγμή ειλικρίνειας, είπε κάποτε ότι ένας συγγενής της Καμίλα την είχε αποκαλέσει «την πιο τεμπέλικη γυναίκα που γεννήθηκε στην Αγγλία τον 20ό αιώνα». Αλλά αν αναλογιστεί κανείς όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά τα στεφάνια, όλη αυτή την αναταραχή, μοιάζει με αρκετά σκληρή δουλειά…