Τα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 έτη επικυρώθηκαν σήμερα (14/04) από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας, σύμφωνα με το δίκτυο BFM TV, το οποίο επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει.

Τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.

Νωρίτερα, προτού γίνει γνωστή η επικύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καλέσει τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη.

«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Έντονη η δυσαρέσκεια των πολιτών

Και μπορεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας να έδωσε το «πράσινο φως» για τη μεταρρύθμιση του Γάλλου προέδρου, ωστόσο η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι έντονη.

Χαρακτηριστικό είναι πως στα κεντρικά γραφεία του πολυτελούς οίκου μόδας «Louis Vuitton» εισέβαλαν χθες για λίγη ώρα Γάλλοι διαδηλωτές στη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο «BFMTV», περίπου 400.000 πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της χώρας για να διατρανώσουν, για μία ακόμη φορά, την αντίθεσή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ανάβοντας φωτοβολίδες και ρίχνοντας καπνογόνα στο κτίριο της λεωφόρου Montaigne που βρίσκεται στα Ηλύσια Πεδία, περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του οίκου μόδας για να στείλουν το δικό τους μήνυμά τους στην κυβέρνηση βάζοντας στο στόχαστρο σύμβολα του καπιταλισμού και επιχειρηματικών κολοσσών.

Βίντεο με την ολιγόωρη εισβολή των διαδηλωτών στα κεντρικά γραφεία του «Louis Vuitton» ανέβηκαν στα social media.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», οι επικριτές του σχεδίου του προέδρου Μακρόν για την αύξηση του ελάχιστου ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62 που είναι σήμερα, ανταποκρίθηκαν στο σημερινό κάλεσμα των συνδικάτων διαδηλώνοντας στο Παρίσι όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλώσεις αυτές, σχολιάζει η εφημερίδα «Le Monde», έγιναν μία ημέρα πριν αποφανθεί το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ως προς το αν ήταν συμβατές προς το Σύνταγμα οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση των Παρισίων αναφορικά με την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος: Να ενεργοποιήσει δηλαδή το άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Για την κυβέρνηση Μακρόν, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των ποσοστών απασχόλησης και την ανάσχεση της συσσώρευσης ελλειμμάτων στο τεράστιο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η αλλαγή των ορίων ηλικίας για τη διεκδίκηση πλήρους σύνταξης θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους λιγότερο εύπορους και ότι υπάρχουν άλλες επιλογές, όπως η επιβολή υψηλότερων φόρων για τις επιχειρήσεις και όσους έχουν παχυλό πορτοφόλι.

Να σημειωθεί πάντως, ότι αν και οι αριθμοί είναι σχετικά μειωμένοι σε σχέση με την κορύφωση των κινητοποιήσεων πριν από δύο μήνες, είναι σε υψηλά επίπεδα.

Μία 28χρονη αστυνομικός τραυματίστηκε στο κεφάλι από αντικείμενα που πετούσαν διαδηλωτές στο Παρίσι. Από το χτύπημα έπεσε αναίσθητη για λίγο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Τραυματίες ήταν και άλλοι συνάδελφοί της.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη Λυών από αστυνομικούς που τον χτύπησαν με ρόπαλα.

Μόνο στο Παρίσι οι συλλήψεις των διαδηλωτών ξεπέρασαν τις 15.

Πάντως, από τα συνδικάτα έχουν δηλώσει ότι δεν θα περιορίσουν τις κινητοποιήσεις ακόμη και αν ο νόμος είναι συνταγματικός. «Οι αλλαγές στο σύστημα είναι κτηνώδεις», λένε εκπρόσωποι των συνδικαλιστών.