Μια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του στρατού του Σουδάν και μιας διαβόητης παραστρατιωτικής δύναμης (RSF) έχει συγκλονίσει τη χώρα, με περισσότερους από 50 πολίτες να αναφέρονται νεκροί.

Οι αντίπαλες δυνάμεις μάχονταν για το προεδρικό μέγαρο, την κρατική τηλεόραση και το αρχηγείο του στρατού. Είκοσι πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 17 πολίτες, έχασαν τη ζωή τους στην πόλη, ανακοίνωσε μια οργάνωση γιατρών.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από εντάσεις σχετικά με μια προτεινόμενη μετάβαση στην πολιτική εξουσία. Τόσο ο στρατός όσο και οι αντίπαλοί του, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ισχυρίστηκαν ότι είχαν τον έλεγχο του αεροδρομίου και άλλων βασικών τοποθεσιών στο Χαρτούμ, όπου οι μάχες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βαρύ πυροβολικό ακούστηκε στο Ομντουρμάν, που γειτνιάζει με το Χαρτούμ, και στο κοντινό Μπαχρί τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης πυροβολισμούς στην πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκπρόσωπος του Στρατού δήλωσε ότι αεροσκάφη έπληξαν βάσεις της RSF και η αεροπορία της χώρας είπε στους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους το βράδυ του Σαββάτου, ενώ διεξήγαγε πλήρη εναέρια έρευνα της παραστρατιωτικής δραστηριότητας.

Τουλάχιστον 56 άμαχοι σκοτώθηκαν σε πόλεις και περιοχές σε όλη τη χώρα, ανέφερε μια σουδανική επιτροπή γιατρών, προσθέτοντας ότι δεκάδες στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους, ορισμένοι από τους οποίους είχαν διακομιστεί σε νοσοκομεία ενώ συνολικά, τουλάχιστον 595 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Σε μια άλλη περιοχή τρεις υπάλληλοι για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), ένα όργανο του ΟΗΕ που παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε ευάλωτες κοινότητες, σκοτώθηκαν όταν οι RSF και οι ένοπλες δυνάμεις αντάλλαξαν πυρά σε μια στρατιωτική βάση στην Kabkabiya, στα δυτικά της χώρας.


Τι συμβαίνει στο Σουδάν

Στρατηγοί διοικούν το Σουδάν από το πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Οι μάχες διεξάγονται μεταξύ στρατιωτικών μονάδων πιστών στον de facto ηγέτη, στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan, και των δυνάμεων της RSF, με διοικητή τον υπαρχηγό του Σουδάν, Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστό και ως Hemedti.

Ο Hemedti είπε ότι τα στρατεύματά του θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να καταληφθούν όλες οι βάσεις του στρατού. Σε απάντηση, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν απέκλεισαν το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων «μέχρι τη διάλυση του
παραστρατιωτικού RSF». Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς το Χαρτούμ και το γειτονικό Τσαντ έκλεισε τα σύνορά του με το Σουδάν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Κίνα και η Ρωσία απηύθυναν έκκληση για άμεσο τερματισμό των μαχών. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μίλησε με τον στρατηγό Burhan και τον στρατηγό Dagalo, καλώντας τους να τερματίσουν τη βία. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ John Godfrey είπε ότι "ξύπνησε από τους βαθιά ανησυχητικούς ήχους των πυροβολισμών και των μαχών" και ότι "βρήκε καταφύγιο με την ομάδα της πρεσβείας, όπως κάνουν οι Σουδανοί σε όλο το Χαρτούμ και αλλού".

Το RSF (Rapid Support Force) το Σάββατο ισχυρίστηκε ότι έχει τον έλεγχο τουλάχιστον τριών αεροδρομίων, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού και του προεδρικού μεγάρου, αλλά ο στρατηγός Μπουρχάν το αρνήθηκε σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera. Υπάρχουν επίσης αναφορές για συγκρούσεις στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, τον οποίο αυτόπτες μάρτυρες λένε τώρα ότι ελέγχεται από το RSF. Νωρίτερα, η RSF είχε πει ότι ένα από τα στρατόπεδά της στα νότια του Χαρτούμ είχε δεχθεί επίθεση. Και το βράδυ του Σαββάτου, το Reuters ανέφερε ότι ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε βάση των RSF στα βορειοδυτικά της πόλης.

Ο στρατός είπε ότι μαχητές των RSF επιτίθενται σε στρατόπεδα και προσπαθούν να καταλάβουν το στρατιωτικό αρχηγείο. Η RSF δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει αιγυπτιακά στρατεύματα που είχαν «παραδοθεί» σε αυτούς στο Merowe. Ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε ότι οι στρατιώτες του βρίσκονταν στο Σουδάν για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με τους Σουδανούς ομολόγους τους και ότι συντονίζεται με τις σουδανικές αρχές για να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού του.

Ο στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo ηγείται των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης
Στρατηγοί διοικούν το Σουδάν μέσω του Κυρίαρχου Συμβουλίου. Ο Στρατηγός Burhan είναι ο πρόεδρός του, ενώ ο Hemedti είναι ο αντιπρόεδρός του.

Υπήρχε προγραμματισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτών να ενσωματωθεί η δύναμη της RSF στον στρατό. Το RSF αρνήθηκε γιατί κατάλαβε ότι θα αφομοιωνόταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις και θα έχανε μερίδιο της εξουσίας που κατείχε. Ο Hemedti ήταν ένα βασικό πρόσωπο και στη σύγκρουση στο Νταρφούρ που ξεκίνησε το 2003 και έχει αφήσει πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οι δυτικές δυνάμεις και οι περιφερειακοί ηγέτες είχαν προτρέψει τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να επιστρέψουν στις συνομιλίες με στόχο την αποκατάσταση της αστικής κυριαρχίας. Υπήρχαν σημάδια την Παρασκευή ότι η κατάσταση θα επιλυόταν. Δυστυχώς όμως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή.

Να σημειωθεί ότι το 2021 είχε γίνει το πραξικόπημα όπου στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες μοιράζονταν την εξουσία. Αυτή η συμφωνία ήρθε μετά την
ανατροπή του μακροχρόνιου αυταρχικού προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν μπόρεσαν να συμβιβαστούν και κάθε πλευρά ήθελε απόλυτη εξουσία.