Το 2018, η Τουρκία είχε προβεί σε δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής, ενισχύοντας τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο με μια επιλαρχία 42 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4. Τα άρματα αυτά είχαν μεταφερθεί στην κατεχόμενη Κύπρο από τον Έβρο και βρίσκονταν σταθμευμένα σε επιλαρχία τεθωρακισμένων, σε στρατόπεδο στην κατεχόμενη Κυθρέα.

Η κυπριακή Βουλή επανειλημμένα ζητούσε από την γερμανική κυβέρνηση να απαιτήσει από την Τουρκία την απόσυρσή των γερμανικών αρμάτων μάχης δεδομένου ότι η τουρκική παρανομία άλλαζε σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στο νησί. Υπήρξε, μάλιστα, ψήφισμα της κυπριακής Βουλής που καλούσε το Βερολίνο ν’ αλλάξει τη στάση του, αλλά η γερμανική κυβέρνηση ήταν παντελώς αρνητική και παρέπεμπε συνεχώς στην ΕΕ ως αρμόδια να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, κάτι που οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν ποτέ. Ουσιαστικά η Άγκυρα αγνοούσε επιδεικτικά τις πιέσεις αυτές γνωρίζοντας ότι παραβίαζε εσωτερικούς νομοθετικούς κανόνες της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Οι κανόνες αυτές απαγόρευαν ρητά στην Τουρκία να μεταφέρει στην Κύπρο οπλικά συστήματα γερμανικής κατασκευής ή προέλευσης.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις ΗΠΑ όπου το Κογκρέσο απαγορεύει αυστηρά να σταλεί αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης οπλισμός στην Κύπρο. Η Τουρκία παραβίαζε συνεχώς αυτούς τους κανόνες. Να υπενθυμίσουμε ότι για την τουρκική εισβολή χρησιμοποιήθηκε αμερικανικής κατασκευής οπλισμός. Κάποια στιγμή δε οι Τούρκοι για να ενισχύσουν τη δύναμη των κατοχικών δυνάμεων στο νησί μετέφεραν άρματα μάχης και εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων, όλα αμερικανικής τεχνολογίας.

Η απόσυρση των Leopard 2A4 είναι πολύ σημαντική για την Εθνική Φρουρά διότι ιδιαίτερα στο γεωφυσικό ανάγλυφο της Κύπρου τα συγκεκριμένα άρματα μπορούσαν να αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα νίκης για τις κατοχικές δυνάμεις. Η απόσυρση τους αφαιρεί ένα μεγάλο τακτικό πρόβλημα από την Εθνική φρουρά που τώρα μπορεί να ανακουφιστεί βλέποντας ότι την θέση τους παίρνουν τα αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένα τύπου Μ48-Α5 Τ2, τα οποία θεωρούνται απαρχαιωμένα και δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα κυπριακά άρματα ρωσικής προέλευσης Τ-80 U.