Σκηνές χάους εκτυλίσσονται στο Σουδάν από το Μεγάλο Σάββατο, καθώς τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει εκεί. Στόχος πυροβολισμών έγινε και διπλωματική αυτοκινητοπομπή των ΗΠΑ, με τον Άντονι Μπλίνκεν να επικοινωνεί με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Οι ένοπλες συγκρούσεις, που ξεκίνησαν από το Χαρτούμ και πλέον έχουν γενικευτεί σε πολλές περιοχές της χώρας, έχουν προκαλέσει χάος σε όλο το Σουδάν. Μέσα στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί, στόχος πυροβολισμών έγινε και διπλωματική αυτοκινητοπομπή των ΗΠΑ. Από το «ανεύθυνο» και «επικίνδυνο» συμβάν, όπως είπε ο Άντονι Μπλίνκεν, δεν υπήρξαν τραυματίες.

Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς εναντίον της αμερικανικής διπλωματικής αυτοκινητοπομπής ώθησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των δύο αντικρουόμενων πλευρών στο Σουδάν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχουν αντίστοιχα συμβάντα τόσο τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF), όσο και τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του στρατού του Σουδάν.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μια αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή έγινε στόχος πυροβολισμών» στο Σουδάν χθες, Δευτέρα (17.04.2023), επισήμανε ο Άντονι Μπλίνκεν μετά τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών των G7 στην Ιαπωνία. «Το προσωπικό μας είναι σώο και ασφαλές», πρόσθεσε ο υπουργός των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για μια «ανεύθυνη» πράξη.

«Το περιστατικό ερευνάται προκειμένου να διευκρινίσουμε τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που διαθέτουμε, προκλήθηκε από δυνάμεις που συνδέονται με τις ΔΤΥ», διευκρίνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Κατέστησα απολύτως ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απειλή για επιθέσεις εναντίον των διπλωματών μας είναι εντελώς απαράδεκτη», υπογράμμισε. «Ανησυχούμε βαθιά για το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας, καθώς επηρεάζει αμάχους, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας (17.04.2023) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επισημάνει ότι ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στο Σουδάν «δέχθηκε επίθεση» στο σπίτι του.

Χαοτική η κατάσταση στη χώρα

Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το περασμένο Σάββατο (15.04.2023) έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 185 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 1.800 έχουν τραυματιστεί. Η πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό και –σύμφωνα με κατοίκους– σημειώνονται αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με βαρύ οπλισμό.  Οι μάχες στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι είναι οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες και κινδυνεύουν να χωρίσουν το Σουδάν σε δύο στρατιωτικές παρατάξεις, οι οποίες είχαν μοιραστεί την εξουσία στη διάρκεια μιας ακανθώδους πολιτικής μετάβασης.

Αν και ο Στρατός του Σουδάν υπερτερεί αριθμητικά και διαθέτει αεροπορικές δυνάμεις, οι ΔΤΥ έχουν μεγαλύτερη παρουσία στις γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων. Γραφεία, σχολεία και βενζινάδικα στην πρωτεύουσα παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία επίσης δεν λειτούργησαν. Οι γέφυρες που ενώνουν το Χαρτούμ με Ομντουρμάν και Μπάχρι έχουν αποκλειστεί από τεθωρακισμένα, ενώ κάποιοι δρόμοι που οδηγούν έξω από την πρωτεύουσα είναι απροσπέλαστοι.

Ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF), ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επιβεβαίωσε σήμερα (18.04.2023) ότι συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «συζήτησαν πιεστικά ζητήματα». Να σημειωθεί ότι από το περασμένο Σάββατο, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των RSF, δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

«Θα έχουμε και άλλη συνομιλία για να συνεχίσουμε τον διάλογο και να εργαστούμε χέρι-χέρι για να χτίσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για τα κράτη μας», επισήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επικοινώνησε και με τον επικεφαλής του Στρατού του Σουδάν, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν. Ο Άντονι Μπλίκεν κάλεσε και τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν σε εκεχειρία και υπογράμμισε πως και οι δύο έχουν ευθύνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια και την υγεία των αμάχων, του διπλωματικού προσωπικού και των εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής», σημείωσε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ηγείται του συμβουλίου που κυβερνά το Σουδάν, το οποίο συστάθηκε μετά το πραξικόπημα του 2021. Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ-RSF) φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες– να εκτελούν σχέδιο παραγόντων πιστών στον άλλοτε δικτάτορα του Σουδάν Όμαρ Χασάν ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τους στρατηγούς του το 2019, εν μέσω λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του καθεστώτος του. Ο επικεφαλής τους, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, είναι αναπληρωτής του. Επίσης, βάσει ενός σχεδίου μετάβασης με διεθνή υποστήριξη, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ-RSF) επρόκειτο σύντομα να συγχωνευθούν με τον Στρατό.

Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν εκεχειρία

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται πάνω σε μια πρόταση εκεχειρίας, δήλωσαν δύο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Κάιρο είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, ενώ ο Ντάγκλο έχει καλλιεργήσει δεσμούς με ξένες δυνάμεις, όπως τα Εμιράτα και η Ρωσία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Στρατό και τις ΔΤΥ προκειμένου «να τους ενθαρρύνει να δεχθούν μια εκεχειρία».

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ